Sport kort

Voetbalclub AZ naar FIFA om transfersom Haris Medunjanin

Alkmaar. AZ heeft nog altijd geld tegoed van Real Valladolid voor de transfer van Haris Medunjanin. De Spaanse club weigert de tweede termijn van de transfersom te betalen en daarom heeft de club uit Alkmaar de zaak aangekaart bij de wereldvoetbalbond FIFA. Dat maakte de landskampioen gisteren bekend. Medunjanin stapte vorig jaar over naar de club uit de Primera Division, naar verluidt voor een transfersom van enkele tonnen. Real Valladolid sprak met AZ af het bedrag in twee termijnen te betalen. De deadline voor de tweede termijn is echter geruime tijd verstreken. Pogingen van AZ om in contact te komen met de clubleiding van Valladolid bleven vooralsnog zonder succes. De 24-jarige voetballer mocht gisteravond debuteren als international van Bosnië-Herzegovina. De FIFA gaf de middenvelder, die eerder interlands speelde voor Jong Oranje, afgelopen zaterdag toestemming voor zijn geboorteland uit te komen. (ANP)

Britse coureur Button wisselt van team in F1

Londen. De Britse autocoureur Jenson Button, wereldkampioen in de Formule 1, rijdt volgend seizoen voor de renstal van McLaren. Dat maakte de Britse equipe gisteren bekend. De 29-jarige coureur ondertekende een meerjarig contract. Button pakte afgelopen seizoen in de bolide van Brawn GP verrassend zijn eerste wereldtitel. Hij zal bij McLaren een duo vormen met zijn landgenoot Lewis Hamilton, de wereldkampioen van 2008. Het is voor het eerst in de Formule 1 dat de wereldkampioenen van de voorgaande twee jaren samen in een team zitten. (ANP)

Voetbalbond wil EK voor vrouwen 2013

Zeist. De KNVB heeft zich bij de Europese voetbalbond UEFA officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van het Europees kampioenschap voor vrouwen in 2013. Dat heeft de bond gisteren bekendgemaakt. Vrijdag liep de termijn af waarop nationale bonden zich als gegadigde konden melden. Ook de voetbalbonden van Bulgarije, Polen, Zweden en Zwitserland willen het EK organiseren. De UEFA zal binnenkort de voorwaarden voorleggen aan de kandidaten. De plannen moet uiterlijk 31 mei 2010 worden ingeleverd. De toewijzing van de organisatie volgt in september 2010. (ANP)

Wickmayer en Malisse vechten schorsing aan

Lausanne. De Belgische tennissers Yanina Wickmayer en Xavier Malisse hebben bij het internationale sporttribunaal CAS beroep aangetekend tegen de schorsing van een jaar die het Vlaams Doping Tribunaal hen begin deze maand oplegde. Dat maakte het CAS gisteren op de website bekend. Het sporttribunaal liet weten binnen vier maanden uitspraak te doen in de zaak. Wickmayer, die dit jaar de halve finales bereikte bij de US Open, had drie keer via de whereabouts verzuimd haar verblijfplaats op te geven aan de antidopinginstanties. Malisse beging die overtreding twee keer, maar miste ook een controle. De overtredingen van beiden staan in principe gelijk aan een positieve dopingcontrole. De schorsing loopt af op 4 november volgend jaar. (ANP)

Atletiekbond stelt zaak Semenya uit

Monte Carlo. De internationale atletiekfederatie IAAF zal zich bij de komende bestuursvergadering op 20 en 21 november niet buigen over de zaak rond de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya. De 18-jarige atlete behaalde bij de wereldkampioenschappen in Berlijn met groot machtsvertoon de wereldtitel op de 800 meter, waarna grote vraagtekens werden gezet bij haar geslacht. Semenya onderging intussen seksetests. De resultaten daarvan zijn volgens de IAAF nog niet allemaal bekend. Daarnaast praat de overkoepelende atletiekfederatie nog met het Zuid-Afrikaanse ministerie van Sport en de advocaten van Semenya om een oplossing te vinden voor haar deelname aan wedstrijden. (ANP)

Coach Heister weg bij tafeltennisbond

Zoetermeer. Danny Heister stopt medio volgend jaar als bondscoach van de nationale tafeltennisploeg. De 38-jarige Arnhemmer gaat aan de slag als trainer van de Duitse topclub Borussia Düsseldorf. Dat maakte de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) gisteren bekend. Heister was sinds 2004 actief bij de NTTB. Na de wereldkampioenschappen voor teams, die van 23 tot en met 30 mei in Moskou worden gehouden, stapt hij over naar Borussia Düsseldorf. In zijn actieve carrière was de veelvoudig Nederlands kampioen ook al actief voor de Bundesligaclub. (ANP)

Duitse voetbalbond wil ‘Enke-stichting’

Berlijn. De Duitse voetbalbond (DFB) heeft gisteren bekendgemaakt een stichting op te willen richten die zich bezig moet houden met onderzoek naar depressies. Dit naar aanleiding van de zelfdoding van doelman Robert Enke (32), vorige week dinsdag. De Duitse international worstelde jarenlang met depressiviteit en faalangst, maar durfde daar niet voor uit te komen uit vrees voor de reacties. Begin januari wordt waarschijnlijk een afscheidswedstrijd voor Enke gespeeld, tussen de nationale ploeg en Hannover 96, de laatste club van de doelman, waar Arnold Bruggink nu aanvoerder is. (ANP)