'Rol buitenlandse troepen in vijf jaar afbouwen'

Afghan President Hamid Karzai kisses a large copy the Koran during his swearing in ceremony as the country's president for another five years at the Presidential Palace in Kabul on November 19, 2009. Karzai vowed to combat corruption and invited his chief rival to join the government after he was sworn in for a second term on November 19, facing Western pressure to restore legitimacy as a US-led war stretches into a ninth year. Karzai took the oath of office with a Taliban insurgency killing record numbers of Western troops and Afghans and limiting government control in growing parts of the country after his fraud-tainted re-election. AFP PHOTO/SHAH Marai AFP

Binnen vijf jaar moet de veiligheid van Afghanistan „volledig in handen van de Afghaanse regering zijn”. Dat heeft Hamid Karzai vanmiddag gezegd bij zijn beëdiging voor een tweede, vijfjarige termijn als president. „We gaan de rol van de internationale troepen afbouwen.”

De internationale troepenmacht zou alleen nog verantwoordelijk blijven voor ondersteuning en opleiding, aldus Karzai (51). Aan de aanwezigheid van de vele duizenden particuliere beveiligers moet binnen twee jaar een eind komen, zei de nieuwe president.

Naar Karzais plannen was met belangstelling uitgekeken, aangezien de veiligheid het afgelopen jaar sterk is verslechterd en de internationale gemeenschap op zoek is naar nieuwe strategieën tegen het terrorisme in Afghanistan. Karzais positie is sterk verzwakt door de grootschalige stembusfraude door zijn campagneteam tijdens de presidentsverkiezingen, terwijl van de nieuwe president verwacht wordt dat hij de corruptie en het wanbestuur effectief bestrijdt.

De ceremonie in het presidentiële paleis in Kabul werd bijgewoond door 800 hoogwaardigheidsbekleders. Er waren vertegenwoordigers van ruim veertig landen, onder wie de Pakistaanse president Zardari, en de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Turkije en Nederland.

De Amerikaanse president Obama beraadt zich al weken over het verzoek van zijn commandant in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, voor 40.000 extra militairen. Het opleiden van het Afghaanse leger en de Afghaanse politie zal een belangrijke taak zijn voor nieuw uitgezonden militairen, met als doel zo snel mogelijk zoveel mogelijk verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan hen over te laten. In de VS, het Verenigd Koninkrijk en andere troepenleverende landen neemt de steun voor de missies af. Momenteel zijn er bijna 110.000 buitenlandse militairen in Afghanistan, onder wie circa 68.000 Amerikanen.

Karzai zei vandaag dat „de verspreiders van corruptie vervolgd moeten worden”. Hij noemde de corruptie, waardoor vele miljoenen aan internationale steun verdwijnen, „een zeer gevaarlijke staatsvijand” en kondigde een conferentie over het onderwerp aan. De Amerikaanse minister Hillary Clinton had zich gisteren nog kritisch uitgelaten over de corruptiebestrijding. Volgens haar heeft de vorige regering-Karzai „eraan gewerkt, maar [..] bij lange na niet genoeg om te laten zien dat het ze ernst is”. Eerder deze week zei Karzai een commissie in het leven te zullen roepen die corruptie moet opsporen. Eerdere vergelijkbare initiatieven zijn op niets uitgelopen.

De president zei dat hij Afghanen van „elke etniciteit”, „elke stam” en „elke provincie” wil dienen, en hij riep zijn „broeder dr. Abdullah Abdullah” op tot samenwerking voor nationale eenheid. Abdullah, die als tweede eindigde na de eerste verkiezingsronde en zich later uit de strijd terugtrok, herhaalde vandaag dat hij geen zitting wil nemen in de nieuwe regering.

Volgens de Talibaan is het „geen historische dag. Deze regering is op niets gebaseerd omdat de buitenlandse troepen in Afghanistan blijven.” (AP, Reuters, AFP, BBC)