Opnieuw uitstel opening Stedelijk Museum

De geplande opening van het Stedelijk Museum in 2010 gaat waarschijnlijk niet door. De bouw van de nieuwe entree, de ‘badkuip’, blijkt ingewikkelder dan gedacht. Projectleider Bas van Straten van het managementbureau van de gemeente Amsterdam houdt een slag om de arm over de opleverdatum. „We hopen december 2010 te halen”, zei hij gisteren in Het Parool. „Maar niets is zeker in dit leven.”

Cultuurwethouder Carolien Gehrels (PvdA) liet afgelopen juni al weten dat de oorspronkelijke openingsdatum van eind 2009 niet zou worden gehaald. Later was sprake van voorjaar 2010. „Wij werken nu met de datum december 2010”, aldus een woordvoerder van het Stedelijk. Maar ook die richtlijn lijkt wat te optimistisch.

De nieuwe entree, ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel, is een kunststof kuip van 120 meter lang, 24 meter breed en 15 meter hoog die aan de gevel van het oude museumgebouw hangt en op twee pilaren rust. Volgens projectleider Van Straten heeft de nieuwbouw een vertraging opgelopen doordat de constructieberekeningen steeds opnieuw gemaakt moesten worden. De rekenfase is nog niet voorbij, zegt Van Straten. „En wij gaan de veiligheid van deze constructie niet in gevaar brengen door hier druk op te zetten.”

In een brief die wethouder Gehrels vanochtend aan de raadscommissie heeft gestuurd, bevestigt zij dat er „in de zomermaanden problemen zijn geweest rondom de constructieberekeningen van het staal”. De gemeente heeft toen een second opinion laten uitvoeren en een nieuw constructiebureau in de arm genomen. Ook Gehrels houdt vooralsnog december 2010 als openingsdatum aan. Maar, schrijft ze in haar brief, deze datum laat onverlet „dat wij bij onvoorziene omstandigheden en ijs en weder dienende opnieuw de afweging zullen moeten maken tussen tijd, geld en kwaliteit”.

De uitbreiding en renovatie van het Stedelijk Museum zouden aanvankelijk in de zomer van 2008 gereed moeten zijn. Het oude museumgebouw aan de Paulus Potterstraat is sinds 2004 gesloten.