op nrcnext.nl

Stervende, dood, overbodig

De relatie tussen Google en kranten is slecht. Rupert Murdoch, de mediamagnaat van onder andere Wall Street Journal en Fox, overweegt zijn kranten uit de Google-resultaten te houden. En in het verleden klaagden krantenuitgevers de nieuwszoekmachine ook aan, terwijl Google dagelijks met nieuwsresultaten duizenden, zo niet miljoenen bezoekers naar krantensites stuurt. Bezoek levert amper wat op, zeggen sommige kranten dan. Een echte patstelling. Een mooi symbool daarvan zijn de zoektermen die Google je voorschotelt als je ‘newspapers are’ intypt, gebaseerd op de meest gezochte termen. De eerste drie? ‘Dying’ ‘Dead’ en ‘Obsolete’ Conclusie: Newspapers are doomed, of niet?

Voorspel de poppetjes!

Of het vanavond tijdens het speciaal ingelaste diner gaat lukken, is niet zeker. Misschien moeten de regeringsleiders tot diep in de ochtend natafelen voor ze er uit zijn. Maar dat er binnenkort twee namen bekendgemaakt worden die de Europese Unie in het buitenland een gezicht gaan geven, staat vast nu het Verdrag van Lissabon van kracht wordt. Wie worden de EU-president en EU-minister van Buitenlandse Zaken? Voorspel op Europablog de juiste twee namen en win het boek Niemand Regeert van Marc Chavannes.