Nederland kort

Ook Verhagen is ‘verbijsterd’ door bouwplannen Israël

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) zinspeelt op een hardere lijn tegenover Israël. Hij sluit niet langer uit dat de handelsrelatie tussen de Europese Unie en Israël niet wordt verdiept. Verhagen was binnen de EU altijd één van de felste tegenstanders van het treffen van dergelijke strafmaatregelen. Nederland staat bekend als één van de meest pro-Israëlische landen van de Unie. Maar tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer zei Verhagen dat „er een punt kan komen” dat gekeken moet worden naar de „beoogde verdieping van de relatie tussen Israël en de Europese Unie”. Verhagen verwijt Israël door te gaan met het bouwen van nederzettingen in bezette gebieden. Hij zei daarover „verbijsterd” te zijn.

Minister wil C2000 snel op orde brengen

DEN HAAG. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) wil de problemen met C2000 versneld verhelpen, liet ze gisteren aan de Tweede Kamer weten. De zestig locaties waar het communicatiesysteem voor politie, brandweer en ambulances niet goed functioneert, moeten binnen twee jaar op orde zijn, in plaats van binnen acht jaar zoals was gepland. Ook wordt de capaciteit van het systeem vergroot, door het plaatsen van nieuwe zendmasten en aanpassingen van bestaande zendmasten. C2000 staat de afgelopen maanden ter discussie na omvangrijke incidenten, zoals de rellen op het strand van Hoek van Holland. Hulpverleners klaagden dat ze geen verbinding konden krijgen met collega’s of de meldkamer. (ANP)

Verdachte crash A27 voorlopig vrij

DORDRECHT. De raadkamer van de rechtbank in Dordrecht heeft gisteren bepaald dat een 35-jarige Utrechter niet langer in voorlopige hechtenis gehouden mag worden. De man reed op 21 september een tankstation aan de A27 binnen waarbij een man om het leven kwam en vier anderen zwaargewond raakten. De raadkamer ziet onvoldoende reden om hem langer vast te houden. Hij blijft wel verdachte. De man schrijft het ongeluk toe aan defecte remmen. (ANP)

SP ziet gesprek met koningin niet zitten

DEN HAAG. De Kamerfractie van de SP heeft bedankt voor een ontmoeting met koningin Beatrix. De informele gesprekken tussen staatshoofd en Kamerleden vonden gisteren voor het eerst in tien jaar weer plaats. Vlak daarna stapte VVD-Kamerlid Boekestein op, omdat hij de koningin geciteerd had. De SP ziet geen enkele noodzaak voor dergelijke gesprekken. „Als wij over het Koninklijk Huis willen praten, doen we dat met premier Balkenende”, stelde SP-Kamerlid Van Raak gisteren. (ANP)

Nederland telt 1.374 polygame huwelijken

DEN HAAG. In Nederland wonen zeker 1.374 mensen die met minstens twee mensen tegelijk zijn getrouwd. Dat liet minister Hirsch Ballin (CDA, Justitie) gisteren weten in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid De Krom. Het getal is gebaseerd op cijfers uit de gemeentelijke basisadministratie. Polygamie is in Nederland verboden, maar polygame huwelijken die in het buitenland zijn gesloten, worden hier wel erkend. (ANP)