Na het smachten in deel 1 volgt nu het zwelgen

The Twilight Saga: New Moon Regie: Chris Weitz. In: 77 bioscopen ***

De wetenschappers zijn eruit. Voor het succes van een vervolgfilm (‘sequel’) geven de volgende factoren de doorslag: de oorspronkelijke acteurs moeten meedoen, de tijd tussen de delen mag niet te lang zijn en ook de mate van succes van de voorganger is bepalend. Dat schrijven economen, die de prestaties van 101 sequels analyseerden in Journal of Marketing.

Met The Twilight Saga: New Moon zit het dus wel snor. De film volgt snel op de succesvolle eerste film, naar succesvolle tienerromans van Stephenie Meyer die vorig jaar uitkwamen, en de cast, inmiddels uitgegroeid tot tieneridolen, doet opnieuw mee.

De eerste Twilight stond in het teken van het grote smachten. De klasgenoten Bella (Kristen Stewart) en de mooie, bleke Edward (Robert Pattinson) konden hun tienerliefde niet consummeren, omdat hij als gevaarlijke vampier altijd zijn zelfbeheersing moet bewaren. Dat leverde authentieke erotische spanning op, die in het vervolg nagenoeg ontbreekt.

New Moon staat eerder in het teken van het grote zwelgen. Edward verlaat Bella, omdat hij haar een normaal leven gunt, zonder zijn vampierproblemen. Bella pruilt maandenlang op haar kamer, maar vindt dan afleiding bij Jacob (Taylor Lautner), die er ook al een geheime identiteit op na houdt. Jongens zijn zowel de grote beschermers als het grote gevaar voor Bella.

Lautner is knuffelbaar en knap, maar heeft minder uitstraling dan Pattinson. De rol van vampier Edward is deze keer te beperkt. Verder is New Moon niet zozeer een vervolg alswel een variatie die de eerste film nog eens dunnetjes overdoet, maar wel wat minder.

    • Peter de Bruijn