Moderne 'Christmas Carol'

scene uit de film A Christmas Carol (2009) FOTO: Disney JIM CARREY stars as the miserly Ebenezer Scrooge in DISNEY'S A CHRISTMAS CAROL, a multi-sensory film re-envisioned by Academy Award®-winning filmmaker Robert Zemeckis. Capturing the fantastical essence of the classic Dickens tale in a groundbreaking 3D motion picture event, DISNEY'S A CHRISTMAS CAROL opens in theaters around the world in November 2009. Early footage from the film was screened at the Cannes Film Festival on May 18, 2009. Disney

A Christmas Carol Regie: Robert Zemeckis. Met: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Cary Elwes. In: 66 bioscopen ***

De zoveelste versie van het klassieke Dickensverhaal A Christmas Carol komt wel erg vroeg in de bioscoop. Het is de derde film van Robert Zemeckis die hij met de zogenaamde ‘motion capture’-techniek maakte. De bewegingen van echte acteurs worden via sensoren vastgelegd op de harde schijf, waarna ze digitaal naar hartelust geanimeerd kunnen worden. De acteurs zijn nog goed te herkennen, met name hoofdrolspeler Jim Carrey en Gary Oldman.

Carrey speelt Ebenezer Scrooge én de drie geesten die hem tijdens kerstnacht bezoeken om hem zijn vrekkigheid en onmenselijkheid te laten beseffen, waarna hij tot inkeer komt.

In visueel opzicht gaan in A Christmas Carol alle remmen los. Vooral de drie geesten zijn indrukwekkend vormgegeven, zij zorgen voor de duistere, Dickensiaanse sfeer die de film ademt.

    • André Waardenburg