Mag 'n sms-dienst zeggen waar je vrienden zijn?

„Sms FIND ON [06 nummer] naar 70XX en weet waar je vrienden zijn.” De laat op de avond uitgezonden tv-reclames voor sms-diensten zijn bekend, maar de zogenoemde FriendFinder lijkt een bijzondere. Je kunt er je vrienden mee traceren aan de hand van hun mobiele nummer. „Ik ben perplex”, mailt Renée Hassink uit Papendrecht, „dit is toch een grove schending van de privacy?”

Het is een vraag die de landelijke politiek bezighoudt. Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) beantwoordde vorige week vrijdag Kamervragen over de FriendFinder. Kort gezegd: het mag niet. „De Telecomwet maakt heel duidelijk dat jouw locatiegegevens alleen mogen worden doorgegeven als jij dat zelf hebt toegestaan”, zei Heemskerk voor het Radio 1 Journaal.

Dat is bij de FriendFinder niet zo. Het kan dus wel: je vrienden opsporen aan de hand van hun mobiel. Bijvoorbeeld bij de functie Latitude in de mobiele versie van Google Maps. Maar wel met de voorwaarde dat de eigenaar van het op te sporen toestel toestemming heeft gegeven.

Het probleem bij de FriendFinder, ook wel verkocht onder de naam Friend Tracker en Partner Tracker, zit ’m ergens anders in. Als je een sms stuurt krijg je niet de locatiegegevens, zoals je zou verwachten, maar een grappig bedoelde applicatie – mits je toestel daarvoor geschikt is. Het dient als lokkertje om andere sms-diensten te verkopen.

En dat mag niet, stelt Heemskerk. Het is verboden als „een aanbieder al op voorhand weet dat het te verwachten resultaat niet of vrijwel nooit zal worden bereikt”, schrijft hij. Heemskerk onderzoekt nu of aanbieders zoals Celldorado en Artiq Mobile kunnen worden vervolgd wegens „oneerlijke handelspraktijk”. Als dat zo is kan de Consumentenautoriteit een boete tot 450.000 euro opleggen.

De sms-abonnementdiensten worden overigens breder aangepakt. De Consumentenbond heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over de FriendFinder. En Economische Zaken komt binnenkort met een aangescherpte gedragscode voor sms-diensten.

Jessica van Geel

    • Jessica van Geel