Machtig geluid van Alberta Cross blijft intrigeren

cd pop

Alberta Cross Broken Side of Time

Intercontinentale kruisbestuiving heeft geleid tot een band die vooral Amerikaans en heavy klinkt. Alberta Cross, opgericht door de Zweed Petter Ericson Stakee en de Brit Terry Wolfers, aangevuld met drie Amerikanen en gevestigd in New York, zoekt heil in de lage tonen, slepende ritmes en priemende jammerklachten. De band, die ook op Lowlands optrad, en morgen tijdens London Calling in Amsterdam te zien is, klinkt op hun eerste cd, Broken Side of Time, niet als een debuterende groep – eerder als een lang versmade parel uit de Amerikaanse binnenlanden. Maar hoewel ze in hun geluid leunen op een reeks bekende stijlen als moerasblues en woestijnrock, onderscheiden hun liedjes zich van het bekende stramien. De composities zijn eerder atmosferisch dan melodieus. De single ‘ATX’, met de wanhopige regel ‘Come on, take me home’, komt nog het dichtst bij een meezingbare melodie; andere nummers moeten het hebben van daverende uitbarstingen van drum- en gitaarwolken, waarbij Petter Stakee zijn jammerende uithalen laat galmen. Alberta Cross heeft een machtig geluid dat blijft intrigeren.

HESTER CARVALHO

Alberta Cross speelt vanavond in Doornroosje, Nijmegen, morgen in Paradiso, Amsterdam op London Calling (zie ook www.londoncalling.nl) en 28/11 in Rotown, Rotterdam.

    • Hester Carvalho