'Litouwse manege was CIA-gevangenis'

Ooit was de manege van Antaviliai een populaire ontmoetingsplaats voor de welgestelde middenklasse van Litouwen. Daarna werd het complex verkocht en ging er een groot hek omheen – en werd het een geheime CIA-gevangenis.

Althans, dat zeggen de Amerikaanse nieuwszender ABC News en dagblad The Washington Post, op basis van grotendeels anonieme bronnen. Volgens ABC zouden hier tussen 2004 en 2005 ten minste acht verdachten van terrorisme zijn ingevlogen vanuit Afghanistan en ondervraagd.

De Litouwers, die het bestaan van geheime CIA-gevangenissen lang hebben ontkend, zitten met de kwestie in hun maag. De nieuwe president van Litouwen, Dalia Grybauskaite, zei vorige maand dat er „indirecte vermoedens” zijn dat de geruchten kloppen. En een parlementaire commissie heeft een onderzoek ingesteld.

In maart 2004 werd de manege gekocht door het Amerikaanse bedrijf Elite, dat nergens anders in Litouwen vastgoed bezit en intussen niet meer bestaat. Elite onderwierp het aan een grote verbouwing. Bewoners van Antaviliai zeggen in The Washington Post dat dit door Engelssprekende werkers werd gedaan.

De gevangenis werd in november 2005 gesloten, nadat het bestaan van zulke faciliteiten aan het licht was gekomen. Naar verluidt had de CIA ook faciliteiten in Thailand, Roemenië, Polen, Marokko en Afghanistan. In 2007 verkocht Elite het terrein aan de Litouwse staat.

Domas Grigaliunas, een voormalige inlichtingenofficier voor het Litouwse leger, zegt in The Washington Post dat het onder zijn collega’s algemeen bekend was dat de Amerikaanse geheime dienst de faciliteit in Antavilliai had gebouwd. „Het verscheen zomaar uit het niets. Iedereen wist dat het aan ons was overhandigd door de Amerikanen.”