Kort nieuws Wetenschap

Te veel foliumzuur leidt tot hogere kans op kanker

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 19 nov. - Mensen die dagelijks 0,8 milligram foliumzuur slikken (viermaal meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), hebben 21 procent meer kans om kanker te krijgen en 38 procent meer kans om aan kanker te overlijden. Dat meldden Noorse onderzoekers gisteren in het Journal of the American Medical Association. Zij ontdekten dit bij toeval tijdens een onderzoek bij 7000 hartpatiënten naar een mogelijk effect van foliumzuur op hart- en vaatziekten – dat ze overigens niet vonden. In sommige landen, zoals de VS, wordt foliumzuur toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen omdat het de kans op een open ruggetje bij ongeboren kinderen vermindert. In de VS is sindsdien het aantal open ruggetjes met 80 procent gedaald. In Nederland is toevoeging van foliumzuur aan voedingsmiddelen vooralsnog vrijwillig.

IJs op Groenland smelt steeds sneller

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 19 nov. - De ijskap van Groenland verliest de laatste paar jaar steeds sneller ijs. Lange tijd werd het verlies voor een groot deel gecompenseerd door sneeuwval maar daarin lijkt nu een ongunstige verschuiving opgetreden. Een team onderzoekers aangevoerd door Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht bericht hierover in Science (13 november). Men vergeleek de berekeningen van een regionaal klimaatmodel met de metingen van de GRACE-satelliet die veranderingen in het zwaartekracht veld signaleert. De overeenstemmig was uitstekend. Tussen 2000 en 2008 verloor Groenland ongeveer 1.500 gigaton ijs, overeenkomend met een bijdrage aan de gemiddelde zeespiegelstijging van 0,46 mm per jaar. De laatste jaren is het verlies opgelopen tot 273 gigaton per jaar, dat betekent 0,75 mm stijging per jaar.

Herstart LHC steeds dichterbij

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 19 nov. - Het Europees Instituut voor deeltjesonderzoek CERN verwacht dit weekeinde voor het eerst bij lage energie deeltjes door de 27 kilometer lange tunnel van de LHC-deeltjesversneller te laten circuleren. Volgens woordvoerder James Gillies is het een belangrijke stap. Hij verwacht dat het onderzoek naar botsende deeltjes in januari of februari weer hervat kan worden. Met dit onderzoek hopen fysici meer te weten te komen over de fundamentele bouwstenen van materie. Vorig jaar september beschadigde de deeltjesversneller kort na het opstarten door een kortsluiting in een magneetverbinding en een daarop volgende heliumexplosie. Het duurde ruim een jaar om de schade te herstellen.

Seks in films levert niet meer geld op

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 19 nov. - Films waar veel seks en bloot in voorkomt, trekken niet meer bezoekers dan kuise films, en ze leveren ook niet meer geld, meer prijzen of betere kritieken op. Dat blijkt uit een analyse van 914 bioscoopfilms die in de Verenigde Staten tussen 2001 en 2005 zijn uitgekomen: alle films uit die periode die op seks, geweld, roken en dergelijke gescreend waren door een website voor bezorgde ouders. Geweld in films levert over het algemeen wel geld en kijkers op, al kan dat weer ten koste gaan van prijzen en kritieken. De succesvolste film in het onderzoek was Shrek 2, gevolgd door Spider-Man en Star Wars III (Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts, november).

Vogelkers rukt op

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 19 nov. - De Amerikaanse vogelkers rukt op in de Nederlandse duinen. Dat meldde het botanisch onderzoekscentrum FLORON gisteren. De struik, die van nature niet in Nederland voorkomt, verdringt inheemse soorten zoals meidoorn en duindoorn. Hij vormt een eentonig, bosachtig struikgewas waar weinig andere planten en dieren voorkomen. In 2008 bedekte de vogelkers een dertiende deel van de Amsterdamse waterleidingduinen; slechts een kwart van het duingebied was helemaal vrij van de struik. In het gebied worden de struiken sinds 2006 gerooid. Runderen en schapen grazen de jonge plantjes weg. Duingraslanden, en de bijbehorende vlinders en paddestoelen, blijken daarvan te profiteren.