Kort nieuws Europa

Volkspartij wil ex-communisten onder loep nemen

BRUSSEL, 19 nov. - Oost-Europese kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie moeten duidelijkheid verschaffen over hun rol tijdens de communistische periode in hun land van herkomst. Ze moeten er blijk van geven dat ze in die tijd democratisch gezind zijn geweest. Dat vindt de christen-democratische Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement. Volgens vicefractievoorzitter Manfred Weber zal de EVP – waartoe ook het CDA behoort – kandidaat-commissarissen uit het voormalige Oostblok op dit punt ondervragen tijdens de hoorzittingen die het Europarlement met hen houdt. De Duitse Europarlementariër zei dat gisteren, tijdens een gesprek met journalisten. De kandidaat-commissarissen worden binnenkort voorgedragen door de Portugees José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Het Europees Parlement moet met de voordracht van alle commissarissen instemmen. Dat gebeurt naar verwachting in januari. (ANP)

EU gaat Somalische militairen trainen

BRUSSEL, 19 nov. - De EU gaat Somalische regeringstroepen trainen. De ministers van Defensie van de 27 lidstaten hebben ingestemd met een principebesluit daartoe. Doel is Somalië veiliger te maken en te voorkomen dat hongerige inwoners schepen voor de kust kapen. De Somalische regering had de EU en de Afrikaanse Unie gevraagd om zo’n tweeduizend van haar militairen te trainen. Plan is om de Somalische militairen op te leiden in Uganda. Spanje bood al aan daarbij een leidende rol te spelen. De Defensieministers kwamen verder overeen om gezamenlijk bemanningen van helikopters te gaan trainen voor crisisoperaties. Een aantal lidstaten sprak ook af om vanaf 2014 hun militaire vrachtvliegtuigen te delen, in verband met een tekort aan die toestellen. (ANP)