Kort nieuws Economie

Celstraffen geëist tegen verdachten van vastgoedfraude

Haarlem, 19 nov. - Het Openbaar Ministerie heeft 30 maanden cel, waarvan een jaar voorwaardelijk geëist tegen de van fraude verdachte projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W. De officier van justitie eiste dat vandaag voor de rechtbank in Haarlem. Het proces tegen de twee verdachten in de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds ging dinsdag van start. Hun zaak is de eerste in de fraudezaak waarin justitie in totaal 125 verdachten vervolgt. Alle verdachten samen zouden meer dan 200 miljoen euro hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van bouwprojecten. (ANP)

Ratan Tata op zoek naar opvolger

Mumbai, 19 nov. - Het Indiase conglomeraat Tata, het moederbedrijf van onder meer staalconcern Corus, zoekt een opvolger voor Ratan Tata. Dat heeft de 71-jarige topman gezegd in een vraaggesprek met zakenkrant The Wall Street Journal. Ratan Tata stond bijna twee decennia aan het roer bij het conglomeraat. Corus werd in 2007 gekocht voor 13 miljard dollar. Daarnaast bezit Tata de grootste autoproducent en ICT-dienstverlener van India. Op een na kwamen alle topmannen van het concern, dat in 1868 werd opgericht, voort uit de familie Tata. (ANP)

Slachter Van Drie koopt Alpuro op

Mijdrecht, 19 nov. - Kalfsvleesbedrijf Van Drie Group neemt branchegenoot Alpuro Group over. Dat maakten beide ondernemingen gisteren bekend. Van Drie verwacht dat de overname geen gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid binnen Alpuro. De Van Drie Group is goed voor ongeveer 1,4 miljoen kalverslachtingen per jaar. Het bedrijf heeft een omzet van ongeveer 1,6 miljard euro en biedt werk aan 1700 mensen. De Alpuro Group telt 280 medewerkers, haalt een omzet van 240 miljoen euro en slacht 265.000 kalveren per jaar. (ANP)

SNS verhoogt salaris topman

Utrecht, 19 nov. - SNS Reaal wil topman Ronald Latenstein volgend jaar salarisverhoging geven. Dit blijkt uit een gisteren gepubliceerd beloningsvoorstel. Aandeelhouders mogen er op een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 3 december over stemmen. SNS Reaal kreeg eind vorig jaar 750 miljoen euro staatssteun, nadat het concern was geraakt door de kredietcrisis. Uit stukken van de aandeelhoudersvergadering in april dit jaar blijkt dat Latenstein dit jaar 532.000 euro verdient als basissalaris. SNS wil dat volgend jaar verhogen naar 570.000 euro. Dit zou neerkomen op een salarisverhoging van 7 procent. (ANP)