Kort nieuws Buitenland

‘Huurlingen Zuid- Afrika vechten voor junta in Guinee’

Johannesburg, 19 nov. - Zuid-Afrika onderzoekt geruchten dat Zuid-Afrikaanse huurlingen actief zijn voor de junta in Guinee. Dat heeft de regering laten weten. Volgens verschillende bronnen zijn buitenlandse huurlingen betrokken bij het opleiden van veiligheidstroepen voor de Guineese junta. Op 28 september brachten soldaten van de junta zeker 157 burgers om. Zuid-Afrika verbiedt het zijn burgers om zonder toestemming voor buitenlandse autoriteiten te vechten. Ten tijde van de apartheid waren Zuid-Afrikaanse huurlingen actief in Afrika. Zuid-Afrikanen die in 2004 betrokken waren bij een couppoging in Equatoriaal Guinee, zijn deze maand vrijgelaten in dat land. (Reuters)

In Zuid-Soedan 47 doden bij aanvallen

Juba, 19 nov. - Aanvallen op twee dorpen in Zuid-Soedan hebben deze week 47 mensen het leven gekost, zo heeft een woordvoerder van het Zuid-Soedanese leger gisteren bekendgemaakt. Dit jaar is sprake van een scherpe toename van dergelijke tribale overvallen, waarbij in totaal bijna 2.000 mensen om het leven zijn gekomen. Zuidelijke woordvoerders hebben de noordelijke Nationale Congrespartij van president Omar Hassan al-Bashir ervan beschuldigd de tribale aanvallers te steunen om het zuidelijke autonome bestuur voorafgaand aan de verkiezingen in april te ondermijnen. (Reuters)

Rechter: leger treft blaam voor Katrina

New Orleans, 19 nov. - Het Amerikaanse leger moet schadevergoedingen betalen aan zes inwoners van New Orleans en een bedrijf dat daar gevestigd was voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van orkaan Katrina in 2005. Een rechter in New Orleans, die gisteren dat vonnis uitsprak, houdt het leger verantwoordelijk voor een deel van de schade wegens gebrekkig onderhoud van irrigatiekanalen in de stad destijds. In totaal moet het leger 720.000 dollar uitkeren. Verwacht wordt dat nu veel meer mensen een zaak aanspannen. 80 procent van New Orleans kwam door de orkaan onder water te staan. (Reuters)

Israël sloopt Palestijnse huizen

Jeruzalem, 19 nov. - De Israëlische autoriteiten hebben gisteren twee Palestijnse woningen gesloopt die volgens hen zonder vergunning waren neergezet in bezet Oost-Jeruzalem. Deze actie volgde minder dan 24 uur na scherpe Amerikaanse kritiek op de Israëlische aankondiging van de bouw van 900 woningen bij Oost-Jeruzalem, waaraan het Witte Huis een waarschuwing tegen de sloop van Palestijnse woningen had toegevoegd. Volgens het Israëlische Comité tegen verwoesting van huizen heeft de gemeente Jeruzalem in een maand tien woningen gesloopt die in totaal 70 mensen huisvestten. (AFP)

Doodstraf voor vijf in Bangladesh

Dhaka, 19 nov. - De vijf overgebleven verdachten van de moord op de eerste Bengaalse president Sheikh Mujibur Rahman zijn vandaag ook in hoger beroep tot de doodstraf veroordeeld. Op 15 augustus 1975 werd Rahman, die de strijd voor onafhankelijkheid van Pakistan had geleid, met een groot deel van zijn familie doodgeschoten tijdens een militaire staatsgreep. In 1998, toen Rahmans dochter Sheikh Hasina voor het eerst premier was, werden vijftien mannen ter dood veroordeeld. Drie van hen werden later vrijgesproken, een is gestorven en zes zijn ontsnapt. (Reuters, AP)

‘Dissidenten Cuba blijven onderdrukt’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 nov. - De Cubaanse leider Raúl Castro onderdrukt dissidenten op dezelfde wijze als zijn voorganger en broer Fidel. Op het gebied van de mensenrechten is op het eiland sinds de machtswisseling in 2006 niets veranderd. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een gisteren verschenen rapport. Toen Raúl aantrad, hoopten sommigen op een verbetering van de situatie. Maar volgens HRW worden nog steeds dissidenten onder omstreden omstandigheden gevangen gezet.

Het rapport is te lezen op nrc.nl/buitenland