Kort nieuws Binnenland

Voorstel CDA voor deelneming Rijk in persbureau ANP

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 nov. - De Nederlandse overheid zou een belang moet nemen in het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Zo kan de publieke nieuwsvoorziening worden gewaarborgd en dat is van groot belang voor met name regionale media. Dat zei Joop Atsma, mediawoordvoerder van het CDA, vandaag in de Tweede Kamer. De Kamer sprak vanochtend met minister Plasterk over het rapport van de commissie-Brinkman over innovatie in en de toekomst van de Nederlandse pers. De minister zegde toe dat hij een onderzoek naar de toekomst van de persbureaus in Nederland zal laten uitvoeren, maar wil zich niet beperken tot één persbureau.

Verhagen: mogelijk harder tegen Israël

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 19 nov. - Minister Verhagen zinspeelt op een hardere lijn tegenover Israël. Hij sloot tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer niet langer uit dat de handelsrelatie tussen de Europese Unie en Israël niet wordt wordt verdiept. Verhagen was binnen de EU altijd één van de felste tegenstanders van het treffen van dergelijke strafmaatregelen. Nederland staat bekend als één van de meest pro-Israëlische landen van de Unie. Verhagen verwijt Israël door te gaan met het bouwen van nederzettingen in de bezette gebieden. Hij zei daarover „verbijsterd” te zijn.

Onderzoek naar ambassadelocaties

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 19 nov. - Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gaat de Nederlandse ambassades en andere diplomatieke vestigingen in het buitenland onder de loep nemen. Uit dat onderzoek moet blijken welke posten kunnen worden opgeheven dan wel verkleind. Maar tevens zal bekeken worden of uitbreiding elders gewenst is. Verhagen heeft de Tweede Kamer een „consequentie-analyse” toegezegd. In een door een grote meerderheid gesteunde motie had de Kamer de minister opgeroepen voor 1 april volgend jaar met een voorstel te komen voor „een selectiever en effectiever postennetwerk”.

Minder salaris voor loterijdirecteur

Den Haag, 19 nov. - Het salaris van de directeur van de Staatsloterij wordt na eind 2010 flink gekort. Het wordt 45 procent lager en komt uit op maximaal twee ton. Minister Bos (Financiën, PvdA) maakt dat vandaag bekend in een overleg met de Tweede Kamer. De nieuwe beloning past in het beleid van het kabinet voor salarissen in de top van bedrijven waar de staat aandelen in heeft. (ANP)

JSF-testtoestel door dollar goedkoper

Den Haag, 19 nov. - Het eerste Joint Strike Fighter gevechtsvliegtuig (JSF) voor Nederland is door de lage dollarkoers 13,5 miljoen euro goedkoper dan eerder was voorzien. Dat meldde staatssecretaris de Vries (Defensie, CDA) gisteren aan de Tweede Kamer. Eerder ging hij er van uit dat het toestel 113,2 miljoen euro zou kosten. De bijgestelde prijs bedraagt nu 99,7 miljoen euro. Afgelopen voorjaar ging de Kamer akkoord met aanbetalingen voor twee testtoestellen van het type dat de huidige F-16 moet vervangen. (ANP)

Huurgeschil moet simpeler opgelost

Den Haag, 19 nov. - De Tweede Kamer is het op hoofdlijnen eens met de invoering van een landelijke coördinerende huurcommissie. Die moet het uitvechten van huurgeschillen gemakkelijker maken. Nu werken de 59 huurcommissies nog afzonderlijk. Ruziënde huurders en verhuurders zijn straks niet meer gebonden aan de huurcommissie in hun eigen regio. (ANP)