Irrationele, onstuimige hartstocht in 'Les regrets'

scene uit de film Les Regrets (2009) FOTO: Benelux Film
scene uit de film Les Regrets (2009) FOTO: Benelux Film Benelux Film

Les regrets Regie: Cédric Kahn. Met: Yvan Attal, Valeria Bruni Tedeschi. In: 8 bioscopen. ***

Als de architect Mathieu, een veertiger, terug is in zijn geboortedorp om zijn moeder te begraven, ziet hij Maya plotseling staan. Aan de grond genageld staart hij haar aan. Als zij hem gewaar wordt, schrikt ze even, maar kijkt hem dan ook lang aan. Daarna stapt ze in een pick-uptruck waarin een man en een klein meisje zitten.

De Franse regisseur Cédric Kahn markeert de ontmoeting tussen Mathieu en Maya op een zodanige manier dat er maar één conclusie mogelijk is: deze twee mensen gaan een gepassioneerde relatie beleven. Ofwel: herbeleven. Want vijftien jaar eerder waren ze een stel dat van de ene op de andere dag uit elkaar ging. Net als in zijn film L’ennui (1998) toont Kahn in Les regrets dat hij goed is in het neerzetten van irrationele, onstuimige hartstocht die steeds verder uit de hand loopt.

    • André Waardenburg