Iran verwerpt de facto nucleair plan IAEA

De Iraanse regering wil haar voorraad laag-verrijkt uranium niet naar het buitenland overbrengen voor verdere verrijking. Met deze bekendmaking verwierp zij gisteren de facto een plan van het Internationaal Atoomenergie Agentschap dat zou waarborgen dat Iran niet heimelijk kernwapens ontwikkelt. Daarvan vormde de overbrenging van het uranium naar het buitenland de basis. Teheran ontkent dat het aan kernwapens werkt.

De Amerikaanse president Obama verklaarde vanochtend dat Washington met bondgenoten in gesprek is over nieuwe strafmaatregelen. Op een persconferentie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zei hij dat een nieuw pakket sancties in de komende paar weken zal worden ontwikkeld.

Het is lang niet zeker dat Obama de VN-Veiligheidsraad tot sancties kan bewegen. Rusland en China, die vetomacht hebben, zijn daar niet enthousiast over. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, wees de gedachte aan strafmaatregelen van de hand. Volgens hem heeft het Westen „geleerd van mislukte ervaringen” in het verleden.

Iran onderhandelde vorige maand in Wenen met de VS, Rusland en Frankrijk over het idee driekwart van zijn laag-verrijkt uranium naar Rusland over te brengen. Daarna zou het verder worden verrijkt en getransformeerd in splijtstofstaven voor de kernreactor in Teheran, die medische isotopen produceert. IAEA-chef ElBaradei formuleerde vervolgens een ontwerpakkoord, dat direct door de VS, Rusland en Frankrijk werd aanvaard.

Mottaki zei gisteren dat Iran graag verder praat over een oplossing voor de nucleaire controverse. Hij suggereerde dat de voorraad laag-verrijkt uranium binnen Iran kan worden geruild tegen splijtstofstaven. Wat er vervolgens mee gebeurt, bleef onduidelijk. Het grote probleem zou zijn dat Iran er geen vertrouwen in heeft dat de buitenwereld zijn deel van het akkoord nakomt. (Reuters, AP)