Intussen in Kopenhagen

Wie dezer dagen Kopenhagen zegt, zegt klimaat. De Deense hoofdstad is in december gastheer van de topconferentie die de opwarming van de aarde een halt moet toeroepen. Nóg is het een trotse gastheer, ook al variëren de kansen op een stevige slotverklaring op dit moment met de getijden in de Öresund. De taxichauffeur vermeldt er in elk geval ongevraagd dat zijn auto al CO2-neutraal is.

Deze week hadden de meeste Denen even geen tijd voor de redding van de mensheid. In Denemarken waren lokale verkiezingen. In Kopenhagen ging het daarom vooral over banen (te weinig) en Hells Angels (te veel).

De verkiezingen waren een opsteker voor links. Landelijk bezien haalden de linkse oppositiepartijen 51,2 procent van de stemmen, de partijen van de centrum-rechtse regering 43,9 procent.

In een tijdsgewricht waarin Europese sociaal-democraten nederlaag op nederlaag incasseren, had de Deense Socialdemokratiet even reden tot vreugde. In de vier grote steden leveren ze de burgemeester, in 46 gemeenteraden hebben ze straks een meerderheid, terwijl de liberalen van Venstre niet verder kwamen dan 23. Een jubeldag werd het evenwel niet. De sociaal-democraten verloren ten opzichte van vier jaar geleden en de grootste winnaar was de kleine Socialistische Volkspartij, die met 14,5 procent twee keer zo groot werd. Ook voor de Deense politiek geldt: erosie in het centrum, feest op de flanken. Op rechts moest Venstre inleveren en klom de Deense Volkspartij, het Deense equivalent van de PVV, van 6 naar 9 procent.

Kopenhagen bleef zichzelf trouw. Al sinds 1938 heeft de stad een sociaal-democratisch burgemeester en binnenkort is dat Frank Jensen (48). Zijn grootste zorg is een stadsoorlog tussen Hells Angels en diverse immigrantenbendes. Tijdens ruim 100 schietpartijen sinds augustus 2008 liepen 60 mensen verwondingen op en vielen zes doden. Met extra maatregelen en een speciale eenheid van 80 agenten probeert men het probleem meester te worden. Het lukt nog niet erg. Steeds vaker vinden schietpartijen plaats in de ‘betere buurten’.

De beveiliging van een topconferentie is altijd lastig (Seattle!). Maar vergeleken met de bendeoorlog is de klimaattop voor het gezag in Kopenhagen een eitje.

Michel Kerres

    • Michel Kerres