Internationaal kort

Onderzoek in Iran naar verdachte dood van gevangenisarts

Door onze correspondent

TEHERAN. De Iraanse rechterlijke macht gaat de dood van een 26-jarige dienstplichtige arts onderzoeken, die diende in een gevangenis waar drie antiregeringsdemonstranten deze zomer onder verdachte omstandigheden stierven. Het geïmproviseerde detentiecentrum Kahrizak werd in juli gesloten op bevel van opperste leider ayatollah Ali Khamenei, die vond dat de omstandigheden beneden de maat waren. Kahrizak staat centraal in een zeldzaam onderzoek naar politiegeweld na de dood van Mohsen Rouholamini, de zoon van een voormalige hoge ambtenaar. Volgens de autoriteiten zijn hij en twee andere gevangenen gestorven aan hersenvliesontsteking, maar volgens Rouholamini’s vader is zijn zoon doodgemarteld. Volgens antiregeringswebsites had de nu overleden arts, Ramin Pourandarjani, Rouholamini behandeld. Tevens had hij getuigd voor een parlementaire commissie die de onrust na de presidentsverkiezingen van 12 juni onderzoekt.

Moord op Russische activist tegen nazi’s

Moskou. In Moskou is dinsdag een prominent lid van de antifascismebeweging op de stoep van zijn appartement door zijn hoofd geschoten. Hij was op slag dood, meldde het Openbaar Ministerie gisteren in een verklaring. Volgens Russische media en antifascismeactivisten gaat het om de 26-jarige Ivan Choetorskoi. Binnen de antifascismebeweging – vooral jongeren die toenemende xenofobie en racistisch geweld bestrijden – geldt hij als invloedrijk. Afgelopen jaren zijn in Rusland verscheidene antifascismeactivisten vermoord. Doorgaans worden die moorden toegeschreven aan rechts-extremisten of neonazi’s, die in Rusland een aanzienlijke vertegenwoordiging hebben. De leider van een pro-Kremlin jongerengroep, Maxim Mishchenko, meldde gisteravond dat ongeveer tachtig gemaskerde antifascisten het kantoor in Moskou hebben beschadigd. Antifascistische bloggers noemden de aanval een vergelding voor de moord op Choetorskoi. (Reuters, AFP, AP)

Zimbabweanen in Z-Afrika ontheemd

Kaapstad. Naar schatting 1.300 tot 2.700 Zimbabweanen in Zuid-Afrika zijn ondergebracht in opvangkampen, nadat hun sloppenhuizen de afgelopen dagen waren aangevallen door Zuid-Afrikaanse omwonenden. De Zimbabweanen werden aangevallen omdat ze banen zouden ‘stelen’ van Zuid-Afrikaanse arbeiders. De politie gebruikte deze week traangas om de aanvallers te verdrijven. Volgens de politie zijn er geen slachtoffers gevallen. Vorig jaar vielen in Zuid-Afrika bij een golf van geweld tegen Zimbabweaanse immigranten meer dan zestig doden. (Reuters)

Nieuw massagraf ontdekt in Bosnië

SARAJEVO. Ten oosten van de Bosnische hoofdstad Sarajevo is gisteren opnieuw een massagraf ontdekt. Het zou resten bevatten van slachtoffers van het bloedbad van Srebrenica. Toen die enclave viel, begonnen Servische troepen vrijwel onmiddellijk met een etnische zuivering. Daarbij werden duizenden moslims door Bosnische Serviërs gedood. Het gebeurde onder de ogen van Dutchbat, de Nederlandse legereenheid die voor de verdediging van de stad verantwoordelijk was. In de afgelopen jaren zijn honderden massagraven ontdekt in Bosnië. (AFP)

Lafontaine wegens kanker geopereerd

Door onze correspondent

Berlijn. Oskar Lafontaine (66), een van de bekendste politici van Duitsland en leider van de uiterst linkse partij Die Linke, moet vandaag wegens kanker worden geopereerd. Het is onduidelijk of en wanneer hij doorgaat met zijn politieke werk. Met de mededeling dat hij aan kanker lijdt, is een eind gekomen aan speculaties rond zijn persoon. Na de voor hem succesvol verlopen landelijke verkiezingen van eind september legde Lafontaine verrassend zijn ambt van fractieleider van Die Linke in de Bondsdag neer. Gisteren was zijn voorlopig laatste politieke optreden: in het regionale parlement van zijn ‘thuisstaat’ Saarland, waarvan hij jarenlang premier was.