Inspiratieloos Oranje

Het Nederlands elftal speelt voor de derde keer op rij een oefenduel met 0-0 gelijk.

Nigel de Jong wordt na nieuwe gele kaart gewisseld.

Algeria's goalkeeper Lounes Gaouaoui celebrates after winning their 2010 World Cup qualifying playoff soccer match against Egypt in Khartoum November 18, 2009. Algeria became the last African nation to qualify for the 2010 World Cup finals on Wednesday, beating Egypt 1-0 in a bruising playoff in neutral Sudan. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (SUDAN SPORT SOCCER) REUTERS

Het Nederlands elftal speelde op 6 juni van dit jaar tegen IJsland voor het laatst een interland waarbij er iets op het spel stond. In de aanloop naar het WK heeft Oranje zo meer dan een jaar tijd om zich met oefenduels klaar te spelen voor de eindronde in Zuid-Afrika. Maar omdat de benodigde spanning telkens ontbreekt, weet bondscoach Bert van Marwijk na ontmoetingen met Noorwegen, Engeland, Japan, Schotland, Australië, Italië en Paraguay nauwelijks waartoe zijn ploeg in staat is. De nog resterende vriendschappelijke wedstrijden tegen de VS, Mexico, Ghana en Hongarije zullen daarin geen verandering brengen.

Van Marwijk probeert bij de oefenduels vast te houden aan de gebruikelijke rituelen. Zo bereidt Oranje zich zoals gebruikelijk voor in Noordwijk. De bondscoach houdt vast aan zijn gebruikelijke 4-2-3-1-systeem en het liefst experimenteert de bondscoach zo weinig mogelijk. Maar hoe je het ook wendt of keert, een vriendschappelijk potje zal nooit de impact van een WK-wedstrijd hebben. Een trainer kan duizend keer zeggen dat zijn spelers op het scherp van de snede moeten spelen, maar in de praktijk ontbreekt vaak net dat beetje extra dat voetballers nodig hebben om boven zichzelf uit te stijgen.

Het trouwe publiek van het Nederlands elftal komt zo keer op keer bedrogen uit. Nadat Oranje bij het laatste thuisduel met Japan in Enschede nog een vol stadion trok, was het Abe Lenstra Stadion gisteren tegen Paraguay niet uitverkocht. De thuisblijvers kregen gelijk. Nederland-Paraguay was een wedstrijd om snel te vergeten. Oranje speelde voor de derde keer op rij met 0-0 gelijk.

De KNVB dacht met Paraguay een aantrekkelijke tegenstander te hebben vastgelegd. De ploeg van bondscoach Gerardo Martino mocht dan als derde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep zijn geëindigd boven landen als Argentinië en Uruguay, maar de Paraguayanen hebben een broertje dood aan oefenvoetbal. Nadat de ploeg vrijdag al met 2-0 van Qatar verloor, werd het duel met Oranje ook niet erg serieus genomen. Het was veelzeggend dat niet één journalist uit Paraguay zich had geaccrediteerd.

Martino wilde aanvankelijk de avond voor de wedstrijd besloten trainen, maar na een paar minuten deed de Paraguayaanse perschef alsnog de poorten open. „Er is toch weinig te zien, want dit is een recreatieve training”, zo zei ze lachend. Op het veld van Heerenveen speelden de voetballers van Paraguay een partijtje. Een dag later was het tempo tegen het Nederlands elftal amper hoger. Paraguay mocht dan zonder vaste krachten als Roque Santa Cruz, Salvador Cabañas en Jonathan Santana beginnen, maar tegen het inspiratieloze Nederland kwam het veredelde B-elftal nauwelijks in de problemen.

Van Marwijk had tegen zijn gewoonte in een paar wijzigingen doorgevoerd. Zo stond gisteravond niet Klaas Jan Huntelaar in de spits, maar ging de voorkeur uit naar Dirk Kuijt. Aan de rechterkant van het middenveld kreeg Ibrahim Afellay voor het eerst onder Van Marwijk een basisplaats. Het Nederlands elftal – waarin Wout Brama en Otman Bakkal na rust debuteerden – bleef ver verwijderd van het hoogste niveau. Oranje kreeg slechts één grote kans. Een kopbal van Rafael van der Vaart in de zeventigste minuut werd knap gered door doelman Justo Villar Viveros. Het opvallendste moment vond na een half uur spelen plaats. Nadat Nigel de Jong eerder al tegen Japan en Italië uit de toon viel met keiharde tackles, deelde de middenvelder nu een beuk uit aan de Paraguayaanse verdediger Darío Verón Maldonado. Van Marwijk moet zich vanaf de kant hebben opgewonden over De Jong.

Van Marwijk liet De Jong afgelopen zaterdag tegen Italië na een onnodige gele kaart staan, maar gisteren haalde hij de controleur in de rust naar de kant ten faveure van Orlando Engelaar. De Jong, die in het Nederlands elftal grossiert in gele kaarten, is zijn krediet aan het verspelen. Van Marwijk mag van zijn internationals bij oefenduels totale toewijding eisen, maar het uit frustratie tegenstanders blesseren met de kans op een domme rode kaart, hoort daar niet bij.

    • Koen Greven