Ieren woedend over 'tweede hand van God'

Na eerdere succesvolle WK-optredens – met Nederland, Zuid-Korea en Australië – strandt de missie van bondscoach Guus Hiddink met Rusland voortijdig.

Matjaz Kek roemde rond middernacht Guus Hiddink als een van ’s werelds beste voetbaltrainers, als gentleman. De bondscoach van Slovenië zei ook te beseffen dat de Nederlander het waarschijnlijk niet makkelijk had op dat moment. Toch, vond Kek, had hij een hand verdiend van Hiddink. Een felicitatie zat er niet in, nadat de hardwerkende Slovenen zich ten koste van Rusland verrassend hadden geplaatst voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Zuid-Afrika.

Hiddink kwam ook niet opdagen bij de officiële persconferentie. Hij toonde zich later tegenover journalisten teleurgesteld over het late tegendoelpunt in de thuiswedstrijd (2-1 voor Rusland), waardoor Slovenië gisteren op eigen veld genoeg had aan het doelpunt van Zlatko Dedic (1-0). Ook over de dubieuze rode kaarten voor Alexander Kerzhakov en Joeri Zhirkov was hij niet te spreken.

De Nederlander zag in Maribor voor het eerst in zijn loopbaan een campagne naar een eindtoernooi mislukken. Hij speelde drie achtereenvolgende keren een succesvol WK, met Nederland (1998), Zuid-Korea (2002) en Australië (2006). Vorig jaar nog leidde hij Rusland naar de halve finales van het Europees kampioenschap, maar in Zuid-Afrika zal Hiddink hooguit als analist te zien zijn.

Voor Raymond Domenech, bondscoach van Frankrijk, is het nog de vraag of hij komende zomer langs de lijn staat. Zijn ploeg ontdeed zich gisteren via een verlenging van Ierland en had daarbij hulp nodig van scheidsrechter Martin Hansson. Die zag opzichtig hands van Thierry Henry over het hoofd, waarna William Gallas scoorde. Het betekende de 1-1, nadat Robbie Keane Ierland op voorsprong had gezet, en dat was voldoende voor Frankrijk na de 1-0 overwinning in de heenwedstrijd.

De Irish Times schreef vanochtend over de „tweede hand van God”, met een verwijzing naar het handsdoelpunt van Diego Maradona in 1986, bij de WK-kwartfinale tussen Argentinië en Engeland. „In alle realiteit is dit precies wat we dachten dat zou gebeuren”, citeerde de Ierse krant de aangeslagen verdediger Richard Dunne. „Het WK wordt gecontroleerd door mensen die willen beslissen wie er deelnemen. Daarom zijn de grote beslissingen altijd in het voordeel van de grote teams.”

Henry bekende na afloop hands te hebben gemaakt en wilde niet spreken van een smet op het startbewijs voor het WK. De kwalificatie kan de problemen van Domenech echter niet verdoezelen. Frankrijk werd vorig jaar bij het EK al in de groepsfase uitgeschakeld, waarna de bondscoach de supporters verbijsterde door meteen na afloop in een live-uitzending zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Zijn contract werd verlengd, maar het spel van de verjongde nationale ploeg bleef fantasieloos en zijn relatie met enkele internationals moeizaam. Gisteravond sprong Gallas de bondscoach na zijn doelpunt in de armen, maar even eerder, vlak voor de onzekere verlenging, stond Domenech in zijn eentje terwijl de spelers elkaar toespraken.

Otto Rehhagel kan zich na een voetballoopbaan van een halve eeuw voorbereiden op zijn eerste WK. De 71-jarige bondscoach van Griekenland zag zijn ploeg gisteren in Donetsk verrassend winnen van Oekraïne – 1-0 na 0-0 in het thuisduel. ‘Koning Otto’ is sinds 2001 bondscoach van Griekenland en werd in 2004 een volksheld toen hij de ploeg uit het niets naar de Europese titel leidde. Ook Portugal plaatste zich voor het WK, na twee keer met 1-0 te hebben gewonnen van Bosnië-Herzegovina.

In de Afrikaanse kwalificatie bereikte Algerije het WK ten koste van aartsrivaal Egypte. De twee ploegen waren in de poule op hetzelfde puntenaantal en doelsaldo uitgekomen, waarna het beslissingsduel in Soedan nodig was. Algerije won het beladen duel met1-0, in een uitverkocht en een door militairen bewaakt stadion.

Uruguay plaatste zich vannacht in Montevideo als laatste van de 32 landen voor het WK. Met Ajacied Luis Suarez speelde de ploeg 1-1 tegen Costa Rica, met Bryan Ruiz van FC Twente. Uruguay had uit met 1-0 gewonnen. Uruguay miste het vorige WK nadat het in de play-offs was uitgeschakeld door het Australië van Guus Hiddink.

    • Michiel Dekker