Geld terug bij vertraging vlucht

Vliegtuigpassagiers die met een vertraging van drie uur of meer de plaats van bestemming bereiken, hebben recht op een financiële compensatie van 250 tot 600 euro. Dit heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vanochtend bepaald.

De uitspraak geldt voor alle vluchten in de EU, vanuit de EU en vluchten naar de unie door Europese luchtvaartmaatschappijen.

Op verzoek van gerechtshoven in Duitsland en Oostenrijk sprak het Hof zich uit over een Europese verordening die de compensatie door luchtvaartmaatschappijen aan passagiers bepaalt bij instapweigering, annulering, of langdurige vertraging. Volgens deze verordening hebben passagiers van een geannuleerde vlucht recht op compensatie van 250 tot 600 euro. De verordening bepaalt niet dat passagiers van vertraagde vluchten dezelfde rechten hebben. Het Hof heeft vanochtend geoordeeld dat dit wel het geval is.

De rechters in Luxemburg stellen dat passagiers van een vertraagde vlucht een vergelijkbare schade lijden als reizigers die hun vlucht geannuleerd zien worden, namelijk tijdsverlies. Passagiers van een vlucht die wordt geannuleerd hebben recht op compensatie wanneer zij drie uur of meer verliezen ten opzichte van de oorspronkelijke planning.

Indien de luchtvaartmaatschappij aan kan tonen dat de vertraging het gevolg is van buitengewone omstandigheden hoeft geen vergoeding te worden uitbetaald. Het Hof bracht echter een andere recente uitspraak in herinnering die bepaalt dat een technisch probleem niet als een buitengewone omstandigheid geldt.

Directeur Hendrik Noorderhaven van EUclaim, dat gedupeerde passagiers helpt bij het indienen van schadeclaims, spreekt van een „glorieuze dag voor de luchtvaartpassagiers.” Noorderhaven: „Wij hebben nog duizenden claims liggen die we nu gaan innen.”