Fluitconcert voor Oranje na mager optreden

Nederland 0Paraguay0

Scheidsrechter: Hrinak (Slw)Toeschouwers: 25.000

Het jaar 2009, waarin het Nederlands elftal zich in een recordtijd kwalificeerde voor het WK, werd afgesloten met een stevig fluitconcert in het Abe Lenstra Stadion. De meestal positieve supporters van Oranje konden de derde 0-0 op rij in een oefenduel niet waarderen. Hiervoor waren de fans niet door weer en wind naar Heerenveen gekomen. Ook al gold WK-deelnemer Paraguay, de nummer drie van Zuid-Amerika, als een serieuze tegenstander. Eerder speelde het team van bondscoach Bert van Marwijk doelpuntloos gelijk tegen Australië en Italië.

De overeenkomst tussen de drie duels is simpel: als het Nederlands elftal door blessures of schorsingen belangrijke spelers verliest dan boet het aan stootkracht veel in. Zonder Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben kreeg Oranje in het treffen met Paraguay net als tegen Italië nauwelijks kansen. Pas na ruim zeventig minuten was er een kans toen Rafael van der Vaart een voorzet van Ibrahim Afellay rakelings naast kopte. Ook met het schot van invaller Klaas-Jan Huntelaar in de 91ste minuut had doelman Justo Villar Viveros een beetje moeite. Maar verder was het mager wat Oranje in aanvallend opzicht liet zien.

Het is opmerkelijk dat de zorgen over de defensie, die niet op feiten maar op gevoel waren gebaseerd, nu zijn omgeslagen naar de aanval. Van Marwijk: „We hebben niet het potentieel van een groot voetballand. Als goede aanvallers wegvallen, gaat dat ten koste van het scorend vermogen. Maar als zij er wél bij zijn, kunnen we ver komen op een eindtoernooi.”

Er is voor Van Marwijk dan ook geen reden zijn selectiebeleid te wijzigen. Hij zal eerder jonge spelers toelaten tot de groep van 23, die in juni na een hoogtestage van twee weken in Oostenrijk afreist naar Zuid-Afrika, dan voetballers van een oudere garde. Al maakt hij ongetwijfeld voor de 39-jarige doelman Edwin van der Sar in goeden doen een uitzondering. De keeper van Manchester United moet dan aangeven dat hij bereid is terug te keren in Oranje, waarin Otman Bakkal en Wout Brama gisteravond debuteerden.

Ondertussen maakt Maarten Stekelenburg het de bondscoach wel moeilijk. De doelman werkt dit seizoen aan een sterke revival, nadat hij door Marco van Basten bij Ajax was vervangen door Kenneth Vermeer. De selectie van Ruud van Nistelrooy en Clarence Seedorf is voor Van Marwijk momenteel niet aan de orde.

Een van zijn belangrijkste doelstellingen heeft Van Marwijk in anderhalf jaar vooralsnog bereikt: stabiliteit. Oranje is onder zijn leiding al vijftien wedstrijden ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 6 september 2008, toen het Nederlands elftal in Eindhoven van Australië verloor. Van Marwijk kon in 2009 zes zeges en vijf gelijke spelen op zijn conduitestaat bijschrijven. Oefenduels eindigden veelal in een remise. „We hadden ook tegen Paraguay opportunistisch kunnen spelen”, verdedigde de bondscoach zijn aanpak. „Maar ik houd van teams die geduldig voetballen. De volgende wedstrijd maak je met dit spel wel een doelpunt. Er is nu stabiliteit. Tegenstanders krijgen bij ons heel weinig kansen.”

Dat gold zeker voor Paraguay, dat naar verluidt de trip naar Nederland niet heel serieus had genomen. Een aantal spelers, zoals topper Salvador Cabañas Ortega, was wegens ‘familieomstandigheden’ niet meegereisd. Roque Santa Cruz van Manchester City begon op de bank. Bij afwezigheid van Van Persie keerde Dirk Kuijt terug in de spits. Dat ging ten koste van Huntelaar, maar Van Marwijk wilde Afellay in actie zien. Die manoeuvreerde in de eerste helft volgens afspraak vaker naar het drukke centrum en was toch wat gevaarlijker toen hij na rust meer op de rechterflank opereerde.

Een aantal spelers liet blijken na de aanslagen op de benen in Pescara nu wat voorzichtiger te zijn. Volgende week staan immers weer Europese duels op het programma. Zo werden riskante individuele acties vermeden. Mark van Bommel herstelde zich van zijn zwakke optreden in Italië. Eljero Elia en Giovanni van Bronckhorst voelden elkaar goed aan op de linkerkant. Orlando Engelaar deed het niet onaardig op de plaats van de weer onbesuisde Nigel de Jong. Maar daarmee zijn de positieve uitschieters wel vermeld.

    • Erik Oudshoorn