F1-wereldkampioen Button naar McLaren

De Britse autocoureur Jenson Button, wereldkampioen in de Formule 1, rijdt volgend seizoen voor McLaren. Dat maakte de Britse renstal gisteren bekend. De 29-jarige coureur ondertekende een meerjarig contract. Button neemt bij McLaren de plaats in van de Fin Heikki Kovalainen. In 2000 begon hij zijn F1-carrière bij het Britse team van Sir Frank Williams.

Button (29) veroverde dit jaar bij het team Brawn GP, een voortzetting van de renstal van Honda, verrassend zijn eerste wereldtitel. Bij McLaren wordt landgenoot Lewis Hamilton, de wereldkampioen van 2008, zijn teamgenoot. Het is voor het eerst in de Formule 1 dat de wereldkampioenen van de voorgaande twee jaar in één team zitten, en voor het eerst sinds Graham Hill en Jim Clark (1968, Lotus) dat twee Britse wereldkampioenen teamgenoten zijn.

Button kon ook een nieuw contract tekenen bij de eerder deze week door Mercedes overgenomen renstal Brawn GP. Button: „Het is altijd lastig een team te verlaten waar je zo lang hebt gezeten”, zei Button. „Maar het leven gaat om uitdagingen – en vooral om het uitdagen van jezelf. Hoewel ik wereldkampioen ben geworden, stel ik mezelf nieuwe doelen. Daarom heb ik besloten naar McLaren te gaan.”

Een dag nadat Kimi Raikkonens manager had laten weten dat de Fin een jaar uit de Formule 1 stapt, omdat contractonderhandelingen met McLaren op niets waren uitgelopen, is de situatie weer anders. Raikkonen staat volgens manager Steve Robertson nog open voor een aanbieding van Mercedes Grand Prix. „Dit is Formule 1”, zei Robertson. „Als Kimi ervan overtuigd is dat hij met het team kans maakt op het kampioenschap, zullen wij het aanbod in overweging nemen.” Raikkonen stapte in 2007 over van McLaren naar Ferrari. Bij de Italiaanse renstal behaalde hij dat jaar zijn enige wereldtitel.

Lees hoe Button wereldkampioen werd op nrc.nl/sport