Elanden, kunst en Noordeinde

Zoek de overeenkomsten.

Een ijshockeymoeder uit Wasilla, Alaska, en een zoon van een kaasmaker uit Grijpskerk, Groningen. De een, lokaal politica, echtgenote en moeder die haar volkse afkomst cultiveerde toen ze de Amerikaanse landelijke politiek bestormde. De ander, eenvoudig bankier die de joviale oud-politieman bleef en ambities kreeg voor de Nederlandse landelijke politiek. De actieve basketbalspeelster op een high school. De enthousiaste supporter van een voetbalclub en een schaatsploeg.

Sarah Palin en Dirk Scheringa zijn beiden gevallen sterren.

Sarah Palin brak door met haar uitspraak dat het verschil tussen een pitbull en een hockeymoeder bestaat uit lippenstift. Ze beweerde dat ze verstand had van het buitenland, omdat ze vanuit Alaska Rusland zag liggen. Over haar kwalificaties voor de Amerikaanse politiek: „Alles wat ik moest weten, heb ik geleerd op het basketbalveld.”

Dirk Scheringa sprak diepzinnige woorden toen hij moest aftreden als voorzitter van zijn voetbalclub AZ: het is een moeilijke beslissing, maar wel een die ik met verstand heb genomen. Over een wurgcontract zoals zijn bank die bij bosjes aan onoplettende klanten verkocht: „Ik kan het haast niet lezen, het zijn te kleine lettertjes.”

Na het bankroet van DSB: „Aan het einde van deze week heb ik alleen nog mijn landhuis. Alles ben ik kwijt: mijn kunstcollectie, mijn voetbalclub en ruim 250 miljoen euro.”

Emotie en nuchterheid. Een lach en een traan doen het goed.

Maar de verslagen Palin en Scheringa komen terug. Beiden hebben een boek laten schrijven waarmee ze de markt opgaan.

Sarah Palin is in 2008 weliswaar niet in het Witte Huis gekomen, haar boek Going Rogue staat wel al weken nummer één op de Amerikaanse bestsellerslijst.

Scheringa had het al aangekondigd: „Ik ga lezingen geven, ook overweeg ik een boek te schrijven en mijn levensverhaal te laten verfilmen.”

Over een maand komt Dirk Scheringa – Mijn bevlogen leven uit. Eerste druk volgens opgave van de uitgever: 100.000 exemplaren.

Beiden zijn gedroomde auteurs voor de bestsellercultuur in de hedendaagse boekenmarkt: niet te diepzinnig, maar mediagedreven faam, ideale gasten voor de televisietalkshows.

Er zijn auteurs die wel heel ver gaan in hun mediabereidheid. Arend- Jan Boekestijn, gevallen Tweede Kamerlid namens de VVD, komt binnenkort met een boek over de onzin van ontwikkelingssamenwerking. Hij huurde een bus, ging op de thee bij de koningin op Paleis Noordeinde en flapte er wat uit. Dat haalt het niet bij jagen op elanden en beslaglegging op een collectie magisch realistische kunst.

Roel Janssen

    • Roel Janssen