Een Noorse roadmovie met sneeuwscooters

scene uit de film North (2009) Oorspronkelijke titel: Nord FOTO: Amstel Film Amstel Film

North (Nord) Regie: Rune Denstad Langlo. Met: Anders Baasmo Christiansen. In: 9 bioscopen. ***

Jomar, de hoofdpersoon van North, is een dertigjarige skiliftbeheerder: suïcidaal, gewelddadig en depressief. Jomar en al zijn noordelijke verwanten zijn de laatste jaren geliefde personages geworden in off beat-Scandinavische komedies, waarin de protagonisten ons met de meest uitgestreken gezichten nog eens duidelijk maken hoe absurd de tragiek van het leven is. De meesters van het genre zijn natuurlijk de Fin Aki Kaurismäki en de Zweed Roy Andersson.

De Noor Rune Denstad Langlo kreeg tijdens het afgelopen filmfestival van Berlijn de prijs van de internationale filmkritiek voor de onderkoelde roadmovie met sneeuwscooters North. De film is het beste te omschrijven als een Noorse western. Jomar is een outlaw, de sneeuwscooter zijn paard, de eindeloze sneeuwvlakten de prairie, en voor wie het nog niet aan die typische westernbeelden zag, brengt het westernmuziekje op de soundtrack je op het spoor. Het spoor waarin nu eens niet de verloren zoon, maar de verloren vader naar huis toekeert: Jomar wordt via een lange reeks bizarre ontmoetingen beter-laat-dan-nooit-volwassen. Daarom is North ook een roadmovie in de beste zin des woords: niet het eindpunt is het doel, maar de reis. Jomar wordt vader door naar zijn zoon op zoek te gaan. Maar niet voordat hij dronken is geworden door een in alcohol gedrenkte tampon op zijn geschoren hoofd te leggen, de effecten van het broeikaseffect aan den lijve heeft meegemaakt bij een oude Sami en sneeuwblind is geworden, om te ontdekken dat hij al die tijd eigenlijk levensblind is geweest.

Een beetje moralistisch, ja. Voor sommigen is North misschien te minimalistisch. Maar de verte blijft te eentonig wit en de dagen te kort om de dingen van de zonnige kant te bekijken. Gelukkig maar.

    • Dana Linssen