Economie kort

Toestemming Kroes voor staatsteun aan Europese banken

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) is gisteren akkoord gegaan met de staatsteun aan drie Europese financiële instellingen. Het Nederlandse ING, het Belgische KBC en het Britse Lloyds hebben alledrie aangekondigd stevige hervormingen door te voeren en taken af te stoten. Daarmee is volgens Kroes de weg vrij voor de staatsteun zonder dat „een ernstige verstoring in de economie” van de lidstaten ontstaat. Kroes had bij elk van de gesteunde instellingen bezwaren geuit over de oorspronkelijke staatssteun. Daarop werden de regelingen aangepast.

Kranten mogen tv-gidsen maken

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Kranten mogen gegevens over programma’s van publieke omroepen een week tevoren afdrukken, als ze aan „bepaalde voorwaarden” voldoen. De publieke omroepen waren tot nog toe tegen het eerder publiek maken van de gegevens. Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), heeft gisteravond in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de NPO „soepeler” is geworden. Aanleiding voor de veranderde houding is de verschijning van het rapport-Brinkman, afgelopen zomer, dat de toekomst van de pers en nieuwsvoorziening onderzocht.

Nederland voorop met snel internet

Brussel. Na Denemarken is Nederland in de Europese Unie het land met de meeste inwoners met een breedbandinternetaansluiting. In Nederland heeft 36,2 procent van de bevolking zo’n aansluiting. In Denemarken is dat 37,3 procent. Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerd verslag van de Europese Commissie. Het aantal internetaansluitingen in de EU is het afgelopen jaar verder gestegen. In juli 2009 had ongeveer een kwart van de EU-bevolking een internetaansluiting. Een jaar eerder lag dit percentage nog op 21,6. (ANP)

Printermaker Océ: bod Canon is te laag

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Vermogensbeheerder Orbis verzet zich tegen het bod van het Japanse bedrijf Canon op de Nederlandse printerfabrikant Océ in Venlo (met 22.000 werknemers). Orbis bezit naar eigen zeggen ongeveer 10 procent van de Océ-aandelen en vindt het bod van Canon van 8,60 euro per aandeel te laag. Dat heeft Orbis gisteren gezegd. Orbis was twee jaar geleden als aandeelhouder van elektrotechnische groothandel Hagemeyer in Naarden succesvol in het opdrijven van de overnameprijs van het handelshuis.

Miljoenenboete voor chloordistributeurs

Den Haag. Vijf distributeurs van zwembadchloor hebben van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wegens verboden kartelvorming boetes gekregen van in totaal ruim 3 miljoen euro. Eén onderneming kreeg geen boete, omdat die het kartel bij de NMa heeft opgebiecht. De NMa heeft dit gisteren bekendgemaakt. Volgens de NMa heeft het kartel ruim zeven jaar (vanaf januari 1998 tot en met april 2005) verboden kartelafspraken gemaakt over de verkoop van zwembadchloor aan zwembaden. (ANP)