Droevige kinderfilm is met klasse gemaakt

It’s not me, I swear! (C’est pas moi, je le jure!) Regie: Chris Weitz. In: 4 bioscopen ***

Ondanks de Engelse titel waaronder hij in Nederland wordt uitgebracht, is It’s not me, I swear! toch echt een Frans gesproken film, afkomstig uit Franstalig Canada, een regio die filmisch gezien enorm in opkomst is. De film opende eerder dit najaar al het Cinekid festival. Voor een kinderfilm is hij nogal heftig (adviesleeftijd van Cinekid: 11+). Het in retrokleuren geschilderde Quebec van 1968, waarin het gezinsdrama is gesitueerd, kent tamelijk realistische doodsverlangens van de 10-jarige hoofdpersoon Léon. Ook de ruzies van zijn ouders die hem tot die wanhoop drijven zijn verdrietig en intens. Maar in C’est pas moi, je le jure! wordt dat allemaal met grote klasse verteld: invoelbaar, melancholisch, absurdistisch, avontuurlijk, troostrijk zelfs, op een manier die in elke volwassene het kind aanspreekt.

    • Dana Linssen