De Jong bepaalt zelf wat grens is

Van Bommel en De Jong zijn de controleurs op het middenveld van Oranje. Ze moeten volgens bondscoach Van Marwijk gif in de ploeg brengen. Maar waar ligt de grens van het toelaatbare?

Als Nigel de Jong na ruim een half uur spelen hard een duel aangaat met Darío Verón Maldonado, slaat even de schrik toe. De verdediger van Paraguay ligt met een bloedend hoofd op de grond. De Slowaakse scheidsrechter Vladimir Hrinak trekt geel voor de Nederlandse international. Het is de zesde kaart voor De Jong in zijn laatste negen optredens voor Oranje. De 24-jarige middenvelder haalt zijn schouders erbij op. „Jij bent misschien van de statistieken. Ik niet”, zegt de voetballer van Manchester City na afloop in het Abe Lenstra Stadion. „Ik heb nooit de intentie iemand te blesseren. Ook vandaag niet. Maar ik speel zoals ik speel. En ik ga dat niet veranderen omdat andere mensen dat willen.”

De discussie over het al dan niet te harde spel van De Jong is begonnen in de rust van het oefenduel Nederland-Japan op 5 september. Bert van Marwijk ergert zich zo aan harde overtredingen van De Jong en Wesley Sneijder dat hij zijn spelers in de kleedkamer tot de orde roept. Voor het begin van de tweede helft biedt de bondscoach zijn excuses aan de scheidsrechter aan. Als De Jong en Mark van Bommel in de oefenwedstrijd tegen Italië na harde ingrepen tegen gele kaarten oplopen, laat een lichtgeïrriteerde Van Marwijk de controleurs expres staan om te bezien of zijn spelers gedisciplineerd genoeg zijn het duel uit te spelen.

In de aanloop naar de vriendschappelijke ontmoeting met Paraguay is de vraag dan ook hoe ver de controleurs De Jong en Van Bommel mogen gaan om op het middenveld ballen te veroveren. Aan de andere kant heeft het aanvallend ingestelde Nederlands elftal in de ogen van Van Marwijk wel een beetje gif nodig. De Jong krijgt na een half uur spelen geel en wordt in de rust gewisseld voor Orlando Engelaar. Van Bommel heeft na zeventig minuten geen kaart geïncasseerd als hij wordt vervangen door Wout Brama.

De Jong stelt na afloop dat zijn wissel niets te maken had met zijn gele kaart. „Nee, het was vooraf al de bedoeling dat we zouden rouleren”, stelt de nummer acht van Oranje. „Het was een beetje een ongelukkige botsing. Ik heb die jongen direct mijn verontschuldigingen aangeboden en we hebben shirtjes gewisseld in de rust. Daarmee was het klaar. Met vies spel heeft het helemaal niets te maken. Ik probeer mijn ervaringen uit Duitsland en Engeland mee te nemen naar Oranje. Die gasten uit Paraguay hadden de messen ook geslepen. Als je je poot terugtrekt in een duel raak jezelf geblesseerd. Je moet gewoon voor jezelf bepalen waar de grens ligt.”

Van Bommel vindt de discussie over de gele kaarten „typisch Nederlands”. „In het verleden hebben we Johan Neeskens en Jan Wouters ook veroordeeld”, stelt de voetballer van Bayern München. „Ik heb in mijn laatste twaalf interlands maar één gele kaart gekregen. Het is zaak dat Nigel en ik zo snel mogelijk ballen veroveren. En dan kan je in een duel wel eens een keer te laat zijn. Je moet alleen de ploeg niet benadelen. Bang voor rode kaarten ben ik niet. Dan kunnen Nigel en ik beter thuisblijven. Maar als wij er niet zijn, dan komt het verhaal dat Oranje hardheid mist. Het is altijd wat. Als we straks wereldkampioen worden hebben we dat vast aan een makkelijke poule te danken.”

    • Koen Greven