Bos: 4,4 mld extra voor ABN Amro

De Nederlandse overheid steekt opnieuw miljarden euro’s in ABN Amro. De bank krijgt 4,4 miljard euro steun, zo maakte minister Bos (Financiën, PvdA) vanmiddag bekend.

De hulp komt bovenop de 2,5 miljard euro die in juni werd verstrekt. Het is de vierde keer dat de staat geld uitgeeft aan ABN Amro. De Nederlandse overheid tilde vorig jaar Fortis Nederland en ABN Amro Nederland voor 16,8 miljard euro uit de boedel van Fortis. Daarna volgde een kapitaalversterking met 6,5 miljard euro. Bos zei vanmiddag te verwachten dat dit „de laatste kapitaalinjectie” is. Bos stort 3 miljard contant en zet 1,4 miljard aan leningen om in aandelen.

De door Brussel afgedwongen verkoop van ABN-dochter HBU blijkt daarnaast miljardenrisico’s met zich mee te brengen. ABN Amro heeft toegezegd de komende 30 tot 35 jaar voor driekwart van de kredietverliezen borg te staan tot een maximum van 1,6 miljard euro.

Bos wil Fortis en ABN Amro in een nieuwe nv onderbrengen om „te starten met een schone lei”. Dit stuit echter op grote bezwaren van de Algemene Rekenkamer, die de wettelijke taak heeft om de inkomsten en uitgaven van het Rijk te controleren. De Rekenkamer verliest door deze constructie haar bevoegdheid om onderzoek te doen bij ABN Amro Nederland en Fortis Nederland. Volgens de Rekenkamer blijven de twee banken „feitelijk intact”, maar mag zij volgens de wet alleen de nieuwe holding erboven controleren. „Wij zijn van mening dat de gewijzigde omstandigheden in de financiële sector en de grote belangen van de Staat daarin het noodzakelijk maken dat expliciet wordt vastgelegd dat de onderzoeksbevoegdheden van de Algemene Rekenkamer zich uitstrekken tot de dochters van ABN Amro Group NV”, stelt president Saskia Stuiveling.

Daarnaast waarschuwt de Rekenkamer dat zij de toezichthouders onvoldoende kan controleren, omdat de toegang tot informatie bij De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten beperkt is. Daarom verzoekt de Rekenkamer „op korte termijn” inzagerecht in individuele dossiers. Bos zegt niets toe, behalve dat hij afspraken zal gaan maken over de ontstane situatie.

De Tweede Kamer is al langer kritisch op de aanvullende steun die de banken nodig blijken te hebben. Ook is er kritiek op het geringe zicht van het parlement op de financiële situatie bij Fortis en ABN Amro, en op de openheid van de toezichthouders. Bij het onderzoek naar de ondergang van DSB frustreert de geheimhoudingsplicht van de toezichthouders de mogelijkheid om onafhankelijk onderzoek te doen. Minister Bos heeft al gezegd dat hij gaat onderzoeken hoe die regels kunnen worden versoepeld.