Boete hogeschool om onterechte titel

Hogeschool Saxion, een van de grootste hogescholen van Nederland, is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot het terugbetalen van het collegegeld aan zestien studenten die de studie master of arts health care and social work hebben gevolgd. De rechter oordeelde dat de hogeschool de studenten ten onrechte had voorgespiegeld dat ze aan het einde van de tweejarige opleiding de titel Master of Arts zouden mogen voeren. Deze titel, die gelijk staat aan de titel doctorandus, mag alleen door universiteiten worden verstrekt.

De studenten krijgen ieder 12.300 euro collegegeld gerestitueerd. Daarnaast besloot de rechter dat ze in aanmerking komen voor een schadevergoeding omdat Saxion onrechtmatig heeft gehandeld. Volgens Toon van Dijk, advocaat van de studenten, zal de claim vele tienduizenden euro’s bedragen. „Het gaat niet alleen om de voor de studie gemaakte kosten, maar bijvoorbeeld ook om het verschil in salaris tussen wat iemand kan verdienen met een hbo-graad of een universitaire titel. Ik hoop dat Saxion met een schikkingsvoorstel komt.” Een woordvoerder van Saxion laat echter weten dat de hogeschool beroep zal aantekenen en dat van een schikking daarom geen sprake kan zijn.

Saxion, met 21.000 studenten en vestigingen in Deventer, Enschede en Apeldoorn, biedt sinds februari 2002 de masteropleiding aan. De studenten volgden de opleiding tussen 2002 en 2004. In een informatiebrochure meldde Saxion destijds: „In de masteropleiding verwerft u beroepscompetenties in samenhang met academische competenties.” In de studiegids stond: „Afgestudeerde studenten mogen de titel master of arts (MA) voeren.”

Minister van Onderwijs Loek Hermans (VVD) heeft in 2002 naar aanleiding van Kamervragen echter expliciet gesteld dat de toevoegingen ‘of arts’ en ‘of science’ zijn voorbehouden aan wetenschappelijke opleidingen. Hbo’ers mogen na een voltooide masteropleiding de titel master voeren.