Boekestijn (VVD) stapt uit Kamer

VVD-Tweede Kamerlid Arend-Jan Boekestijn is gisteravond afgetreden. Reden voor zijn vertrek is dat hij eerder op de avond tegenover RTL Nieuws, geheel tegen de regels in, uit de school had geklapt over een gesprek tussen de koningin en een groep parlementariërs dat die dag had plaatsgevonden.

In een verklaring zegt Boekestijn zijn gedrag „ten zeerste” te betreuren. Hij biedt zijn excuses aan tegenover de koningin en zijn medeparlementariërs. Boekestijn zegt zelf de conclusie te hebben getrokken dat zijn positie onhoudbaar was geworden. VVD-fractievoorzitter Rutte zei in een eerste reactie de beslissing van Boekestijn te respecteren.

Boekestijn deed gisteravond in RTL Nieuws uitvoerig verslag van het gesprek tussen de koningin en de Kamerdelegatie. Hij zei onder andere dat de vorstin zich „zorgen” maakte over de hypes die het debat in de Tweede Kamer domineren. De gesprekken tussen koningin en Kamerleden waren juist weer na een periode van tien jaar hervat. Destijds kwam een eind aan de gesprekken nadat ook toen Kamerleden hadden verteld wat er was besproken. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst gaan de twee nog geplande bezoeken van Kamerleden aan het paleis door.

Boekestijn, die zich voor de VVD vooral bezighield met ontwikkelingssamenwerking en defensie, kwam al eerder in moeilijkheden nadat hij zich kritisch had uitgelaten over het leiderschap van zijn fractievoorzitter toen hij niet wist dat hij gefilmd werd. Sindsdien is het begrip ‘een Boekestijntje’ aan het Haagse Binnenhof synoniem voor een ongelukkige uitlating van een Kamerlid.

De 50-jarige Boekestijn zat sinds 2006 in de Tweede Kamer. Over twee weken zou hij een kritisch boek presenteren over het Nederlandse ontwikkelingshulpbeleid.