Betrapte atleet Ramzi is olympisch goud kwijt

Atleet Rashid Ramzi moet de gouden medaille inleveren die hij bij de Olympische Spelen van vorig jaar in Peking won. Dat heeft het internationaal Olympisch Comité (IOC) gisteren bekendgemaakt. Ramzi, winnaar van de 1.500 meter en uitkomend voor Bahrein, werd in april betrapt op doping.

Bij Ramzi werden bij een hercontrole sporen van het verboden middel cera gevonden. Dinsdag werd al bekend dat het Italiaans olympisch comité (CONI) wielrenner Davide Rebellin heeft opgedragen zijn zilveren medaille van de wegwedstrijd in Peking in te leveren. Ook Rebellin werd betrapt op het gebruik van epovariant cera.

De Keniaan Asbel Kipruto Kiprop, in Peking tweede achter Ramzi, krijgt nu de gouden medaille van de 1.500 meter. Zilver gaat naar de Nieuw-Zeelander Nicholas Wilis. De Fransman Mehdi Baala behaalt alsnog de bronzen medaille.

Ramzi en Rebellin werden in april dit jaar net als vier andere atleten betrapt nadat het IOC 948 monsters opnieuw had gecontroleerd. Eén van hen, gewichthefster Yudelquis Contreras, werd alsnog vrijgesproken nadat haar tweede controle negatief was uitgevallen. De anderen werden gisteren officieel door het IOC gediskwalificeerd. Het gaat verder om de al geschorste Duitse wielrenner Stefan Schumacher, de Kroatische atlete Vanja Perisic (800 meter) en snelwandelaarster Athanasia Tsoumeleka uit Griekenland. Tsoumeleka pakte vier jaar eerder bij de Olympische Spelen in Athene het goud op de 20 kilometer. (ANP)