Al 13.000 bezoekers film Theo Maassen

De film die Theo Maassen heeft laten maken van zijn theaterprogramma Zonder pardon, is een succes. In de eerste week kwamen er circa 13.000 bezoekers, waarmee de film op de achtste plaats staat in de top-10 van de best bezochte films van de afgelopen week. In alle 25 bioscopen waar Maassen sinds vorige donderdag te zien was, wordt de film geprolongeerd.

Zonder pardon is van begin tot eind een pure registratie van de gelijknamige theatervoorstelling die Theo Maassen nog tot en met volgende week speelt. Het grootste verschil met reguliere tv-registraties is dat regisseur Norbert ter Hall ditmaal met tien camera’s in de zaal en in de coulissen stond, terwijl dat er doorgaans zes à zeven zijn. Het aantal beeldwisselingen is daardoor hoger dan gemiddeld en de close-ups zijn iets extremer. Ter Hall, vooral bekend als regisseur van tv-drama, heeft ook de tv-versies van de twee vorige Maassen-shows gemaakt.

„De film draait supergoed, we zijn er zeer gelukkig mee”, zegt een woordvoerder van distributeur Independent Films. Tot de best bezochte bioscopen behoort het Pathé-theater in Maassens woonplaats Eindhoven.

Independent Films kwam met Maassen in contact, toen hij twee jaar geleden een hoofdrol speelde in de film TBS. Tijdens gesprekken ontstond het idee om zijn huidige voorstelling – die in de theaters vaak uitverkocht is – bij wijze van experiment in de bioscoop uit te brengen. De opnamen werden in september gemaakt in het oude Luxor-theater in Rotterdam. Zonder pardon is daarmee de eerste cabaretregistratie in de bioscoop. Weliswaar heeft Freek de Jonge al in 1986 de film De kkkomediant uitgebracht waarin grote delen van een theatershow waren verwerkt, maar daaromheen was toen een nieuw, filmisch verhaaltje gemaakt. Wegens gebrek aan succes verdween die film al snel uit de bioscopen.

Zonder pardon vergaat het veel beter. Maar lang zal dat wellicht niet duren. Op zaterdag 2 januari brengt de VARA deze registratie op de televisie.

    • Henk van Gelder