Advocaat bij fraudezaak sterft in Russische cel

Een 37-jarige advocaat van het activistische investeringsbedrijf Hermitage Capital Group, die sinds vorig jaar gevangenzat in Rusland, is dinsdag in zijn cel gestorven. Dat hebben de Russische autoriteiten bekendgemaakt.

Sergej Magnitsky was een van de verdachten in een rechtszaak van de Russische staat tegen Hermitage. Rusland beschuldigt het investeringsfonds van grootschalige belastingfraude. Hermitage ontkent.

Volgens het Russische Openbaar Ministerie is Magnitsky overleden als gevolg van hartfalen. Maar volgens Hermitage had Magnitsky een alvleesklierontsteking en werd hem behandeling ontzegd. Het OM ontkent dat. Collega’s van Magnitsky beschuldigden gisteren in de Britse krant Financial Times de Russische politie ervan de omstandigheden waarin Magnitsky leefde bewust te hebben verslechterd, om zo een getuigenis af te dwingen tegen Hermitage. „De politie heeft hem vermoord”, aldus Jamison Firestone.

De Russische staat en Hermitage staan al geruime tijd op gespannen voet met elkaar. Het investeringsfonds, in handen van de Amerikaanse zakenman William Browder en lange tijd de grootste buitenlandse investeerder in Rusland, heeft de afgelopen jaren diverse belangen in Russische (staats)bedrijven genomen, waaronder Gazprom. Browder haalde zich vrijwel steeds de woede op de hals van hoge officials door zich te beklagen over de enorme corruptie die binnen die bedrijven zou heersen.

In 2005 werd Browder plotseling het land uitgezet, omdat hij een gevaar zou zijn voor de „Russische nationale veiligheid”. De Russische autoriteiten spanden niet lang daarna een rechtszaak aan tegen Hermitage omdat het bedrijf gefraudeerd zou hebben met de belastingen – dezelfde zaak waarin advocaat Magnitsky tevens zou getuigen namens het investeringsfonds. Browder reageerde met een eigen onderzoek en beschuldigde de regering ervan miljoenen te hebben gestolen uit de bedrijven waarin Hermitage belangen had. (Reuters)