Aanslag op rechtbank Peshawar: 19 doden

In de Pakistaanse stad Peshawar zijn vandaag zeker negentien doden gevallen bij een zelfmoordaanslag voor een rechtbank. Het is de zevende aanslag in Peshawar en omgeving sinds het leger op 17 oktober een offensief begon tegen de Pakistaanse Talibaan in hun belangrijkste thuishaven Zuid-Waziristan. In totaal zijn daarbij zeker 110 mensen omgekomen.

De dader liet zijn bommen tijdens de ochtendspits ontploffen, toen de bewakers van de rechtbank hem wilden fouilleren. Er zijn ruim vijftig gewonden.

Peshawar is de belangrijkste grote stad in het noordwesten van Pakistan en is kwetsbaar voor aanslagen die zijn voorbereid in de nabijgelegen tribale gebieden aan de Afghaanse grens. Islamabad is steeds scherper beveiligd, maar in Peshawar kunnen moslimextremisten veel van dezelfde doelen treffen als in de hoofdstad. Vrijdag werd er bijvoorbeeld een zelfmoordaanslag gepleegd voor een kantoor van de inlichtingendienst ISI. Ook belangrijke politieofficieren zijn doelwit geweest.

Bij veel van de recente aanslagen, vrijwel zeker het werk van de Pakistaanse Talibaan, vallen relatief veel doden. Ze vinden vaker plaats op drukbezochte plaatsen, zoals vanmorgen bij de rechtbank aan de Khyber Road.

De Amerikaanse president Obama heeft zijn Pakistaanse ambtgenoot Zardari vorige week geschreven dat de militaire operaties niet beperkt mogen blijven tot Zuid-Waziristan. Obama beslist zelf dezer dagen of hij tienduizenden extra militairen naar Afghanistan zal sturen. (Reuters, AFP)