Zeggekorfslak

Kent u de korenwolf nog? Dat is een soort hamster. Een heel bijzondere hamster. Tien jaar geleden heeft deze hamster in zijn eentje de bouw van een bedrijventerrein in de buurt van Heerlen stilgelegd. Limburg snakte naar werkgelegenheid, maar eerst werd een speciale hamsterwerkgroep ingericht om naar het beest te zoeken. Hij werd nooit gevonden. Na jaren van juridische procedures kon er worden gestart met bouwen. Maar het project werd geen groot succes. De bedrijven treuzelden om zich te vestigen, doodsbang om de mysterieuze hamster (en dus de dierenbescherming) alsnog tegen het lijf te lopen. Ja, de korenwolf is een machtig beest.

Speciaal voor de crisis wordt een poging gedaan om dit soort oponthoud in te perken. Gisteren stemde de Tweede Kamer in met de Crisis- en herstelwet. Voor 58 grote bouwprojecten komt de langverwachte versoepeling van de natuurbeschermingswet. Men hoopt dat de projecten nu niet jaren lang stil kunnen komen te liggen, omdat de Dierenbescherming eerst wil uitzoeken of de 2,5 mm hoge zeggekorfslak nog in het betreffende gebied verstopt zit. Of de knoflookpad nog ergens rondhupst.

Johan van den Gronden, directeur van het Wereld Natuurfonds is bezorgd over deze nieuwe wet. De uitstervingcrisis, zo meldt hij op deJoop.nl, is veel ernstiger en urgenter. ‘We kunnen onze ogen niet sluiten voor de zich alsmaar verder doorzettende verschraling van de natuur, zonder daar op termijn een hele hoge prijs voor te moeten betalen.’

Wat die mysterieuze hoge prijs is, blijft onduidelijk. Dat hoeft van den Gronden toch niet meer uit te leggen? Alleen hele grote klootzakken twijfelen nog aan het belang van biodiversiteit. Het is een hoger doel geworden, zoals Liefde, of Geluk. Daar stel je geen vragen over. Dat streef je na. Als zo’n bouwproject tot stilstand komt, moet je niet treuren over de verloren investering. Dan moet je blij zijn dat die arme diertjes nog net op tijd werden gevonden en niet geplet zijn door een graafmachine.

Begrijp me niet verkeerd, ik draag de zeggekorfslak en zijn vriendjes een warm hart toe. Maar nu gaat een andere crisis even voor.

Rosanne Hertzberger

    • Rosanne Hertzberger