Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Edwin de Roy van Zuydewijn reageert op de uitgelekte briefwisseling tussen premier Balkenende en Nationale Ombudsman Brenninkmeijer over het onderzoek naar hem in opdracht van koningin Beatrix. Volgens Balkenende is de Ombudsman niet bevoegd om onderzoek te doen naar het betrokken Kabinet der Koningin. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag vandaag. Reportage over de gemeenteraadsverkiezingen in Venlo met uitslag en reacties. Ook aandacht voor de discussie onder artsen over jongensbesnijdenis. Ned.2, 22.15-22.46u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gerard Joling komt praten over zijn grote idool Shirley Bassey. Na twintig jaar heeft zij weer een album opgenomen met origineel materiaal: The Performance. Verder de huisdichter Nico Dijkshoorn en een optreden van vijftien jongens die in de musical Ciske de Rat spelen. Zij zingen ‘Ik voel me zo verdomd alleen’. Tafelheer is Arie Boomsma. Ned.3, 19.30-20.21u.

Pauw & Witteman. Wim Anker, advocaat gespecialiseerd in terbeschikkingstelling, geeft een toelichting op de documentaire Longstay die vrijdag op het IDFA in première gaat. Erik Matser, neuropsycholoog, doet verslag van zijn onderzoek naar de hersenen van topsporters en toppianisten. Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

The fastest steam car in the world. Multimiljonair Charles Burnett III en Don Wales, (kleinzoon van sir Malcolm Campbell, die diverse snelheidsrecords te land en te water vestigde) verbeterden afgelopen zomer het snelheidsrecord voor met stoom aangedreven voertuigen tot 239 km/u. Een verslag van de recordpogingen op Edwards Air Force Base in Californië. BBC 2, 20.00-20.30u.

Sweety. The friends, betrayal and murder of Maja Braderic. Menna Laura Meijer drong door in de vriendengroep van Maja Braderic, de 16-jarige Nijmeegse scholiere die in 2003 door drie vrienden werd gewurgd en daarna in brand gestoken. Met interviews, sfeerbeelden en een gedramatiseerde reconstructie. Ned.3, 20.30-21.55u.

Sechs Tage Krieg. Documentaire over de Zesdaagse Oorlog in 1967 tussen Israël enerzijds en Egypte, Syrië en Jordanië, geholpen door Irak, Saoedi-Arabië, Soedan, Tunesië, Marokko en Algerije anderzijds. Arte, 21.00-22.45u.

Het uur van de wolf: in FERNO. Documentaire van Jacques Laureys over de Nederlandse cameraman, later regisseur, John Fernhout (1913-1987), in het buitenland bekender als John Ferno. Fernhout won in 1967 in Cannes een Gouden Palm voor Sky over Holland, maar is heden ten dage in Nederland bijna vergeten.Ned.2, 22.55-23.55u.

K2, a cry from the top of the world. Zweedse documentaire gemaakt door twee overlevenden van het rampzalige ongeluk op 2 augustus 2008 op de K2, de op één na hoogste berg ter wereld. Die dag kwamen elf klimmers om.Canvas, 23.10-23.56u.

VPRO’s Import: Staatsburger Havel. Portret van de voormalige dissident, leider van de fluwelen revolutie en president van Tsjecho-Slowakije en later Tsjechië. Vaclav Havel liet zich overal filmen door de makers terwijl hij zijn land leidde van het communistische verleden naar een vrije democratische toekomst.Ned.2, 23.55-2.05u.

amusement

A.S.D. - Actions spéciales douanes. Misdaadserie rondom de douane van Marseille. Twee afleveringen achter elkaar: de eerste over de jacht op een plaatselijke drugsbaas die een partij amfetamine heeft ingevoerd; de tweede (om 0.50u) over een vergiftigde partij nep-Viagra die dodelijk is. Nederlands ondertiteld.TV5, 23.59-0.44u.

sport

Voetbal: Nederland-Paraguay. Verslag van de oefeninterland vanuit het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. SBS 6, 20.00-22.40u.

radio

Edisons live. Rechtstreeks verslag van de uitreiking van de Jazz en World Edison Awards in Eindhoven. Met interviews, sfeerverslagen, en optredens van de winnaars: Randy Brecker, Dianne Reeves, Izaline Calister, het Ilja Reijngoud Quartet met Fay Claassen, en het trio Han Bennink, Michiel Borstlap en Ernst Glerum. Beleiding door het Metropole Orkest. Radio 6, 19.02-23.59u.