voorbeschouwing WK-kwalificatie

Vanavond zijn zes beslissende kwalificatieduels voor het WK voetbal. Guus Hiddink verdedigt met Rusland in Slovenië een 2-1 voorsprong. De Russen incasseerden zaterdag twee minuten voor tijd een treffer die de return in Slovenië opeens meer dan een formaliteit maakte. Hiddink wil zijn strijdplan echter niet aanpassen. „Sinds mijn aantreden proberen we aanvallend te voetballen. Het zou tegen onze natuur zijn om nu de nadruk op de defensie te leggen.”

Portugal wacht in Bosnië een hachelijk avontuur. „Het wordt de hel op aarde”, kopte de sportkrant A Bola in een vooruitblik op de interland in en tegen Bosnië. De Portugezen verdedigen weliswaar een 1-0 voorsprong maar hun zorgen zijn groot. In de eerste plaats omdat de geblesseerde sterspeler Cristiano Ronaldo opnieuw ontbreekt. En de Bosniërs moed hebben geput uit hun optreden in Lissabon. „We gaan ze als uitgehongerde wolven aanvallen”, waarschuwde bondscoach Miroslav Blazevic. De Portugese bondscoach Carlos Queiroz constateerde gisteren opgelucht dat spelmaker Deco en Bruno Alves, maker van het enige doelpunt in het eerste duel, op tijd fit zijn voor de wedstrijd.

Frankrijk hoeft zich tegen Ierland minder zorgen te maken. De ploeg won met 1-0 in Dublin en was technisch superieur aan de Ieren, die zich echter nog lang niet gewonnen geven.

Oekraïne en Griekenland treffen elkaar in de vrieskou van Donetsk. Dat lijkt in het voordeel van de thuisploeg. Het team dat een beslissing wil forceren zal in elk geval meer initiatief moeten tonen dan tijdens het bloedeloze duel (0-0) van zaterdag.

Angst en woede zijn vanavond de ingrediënten van de beladen ontmoeting tussen Algerije en Egypte, die in Soedan strijden om WK-deelname. De autoriteiten in Afrika vrezen hevige rellen tussen beide supportersgroepen in Khartoem. Algerije is des duivels nadat Egypte zaterdag een beslissingswedstrijd afdwong door een omstreden doelpunt in blessuretijd. De Algerijnen begonnen zaterdag gehavend aan de strijd. Drie spelers raakten een paar dagen eerder gewond doordat Egyptische fans de spelersbus bekogelden met stenen. Algerije leek in het duel lange tijd zeker van WK-deelname. In de vijfde minuut van de extra tijd echter kopte Emad Moteab in vermeende buitenspelpositie de 2-0 binnen. Beide ploegen eindigden daardoor met evenveel punten en een gelijk doelsaldo bovenaan groep C. Daardoor spelen ze nu een beslissingsduel op neutraal terrein.

In de Zuid-Amerikaanse zone wordt om het 32ste en laatste WK-ticket gespeeld. Uruguay heeft in Montevideo genoeg aan een gelijkspel om zich ten koste van Costa Rica te plaatsen. „We zijn er dichtbij”, erkende bondscoach Oscar Tabarez na de 1-0 zege in Costa Rica.