Verzet tegen bod op Océ

Vermogensbeheerder Orbis, gevestigd op Bermuda, verzet zich tegen het bod van het Japanse bedrijf Canon op printerfabrikant Océ in Venlo (22.000 werknemers). Orbis bezit naar eigen zeggen ongeveer 10 procent van de Océ-aandelen en vindt het bod van Canon van 8,60 euro per aandeel te laag.

Dat heeft Orbis vanochtend gezegd. In reactie op het nieuws steeg de koers van Océ vanochtend tot 8,62 euro, net iets boven het bod van Canon.

Orbis was twee jaar geleden als aandeelhouder van elektrotechnische groothandel Hagemeyer in Naarden succesvol in het opdrijven van de overnameprijs van het handelshuis.

Orbis vindt dat bestuurders en commissarissen van Océ een ondeugdelijke afweging hebben gemaakt van de strategische kansen. Volgens een melding uit 2006 in het register van financieel toezichthouder AFM bezit Orbis bijna 8 procent van de Océ-aandelen.

Canon deed maandag een bod op Océ, waaraan het bestuur en de commissarissen van Océ hun fiat hebben gegeven. Canon kocht direct ruim 21 procent van de gewone Océ-aandelen op de beurs.

Océ reageerde vanochtend op het verwijt van Orbis zonder de naam van de vermogensbeheerder te noemen. Océ stelt dat het concern in het belang van zijn beleggers en andere betrokkenen het afgelopen jaar met alle relevante partijen in de sector heeft gepraat en dat meerdere transactievormen zijn onderzocht.