Verkiezing Irak weer op losse schroeven

De Iraakse parlementsverkiezingen, die volgens plan half januari worden gehouden, staan op losse schroeven nu de sunnitische vice-president Tareq al-Hashemi vanochtend delen van de verkiezingswet met een veto heeft geblokkeerd. Als de verkiezingen moeten worden uitgesteld, komt ook de Amerikaanse troepenterugtrekking in problemen. De verkiezingswet werd eerder deze maand met grote vertraging door ruzie over onder andere de kwestie-Kirkuk door het parlement aangenomen.

Hashemi zei op een persconferentie in Bagdad dat hij overwegend bezwaar heeft tegen artikel 1 van de verkiezingswet, dat volgens hem te weinig stem geeft aan de vier miljoen Irakezen die in het buitenland leven. De meesten zijn sunnieten. Hij onderstreepte dat hij verder geen moeite heeft met de wet.

Hashemi eiste dat 15 procent van de 323 parlementszetels wordt gereserveerd voor Irakezen in het buitenland en voor minderheden, tegen 5 procent in de huidige tekst. „Ik hoop dat het parlement snel kan stemmen over de gesuggereerde amendementen, zodat de verkiezingen kunnen worden gehouden op de afgesproken datum.”

Volgens plan worden de verkiezingen tussen 18 en 23 januari gehouden. Maar als het parlement moeite heeft met Hashemi’s eisen, is duidelijk dat die data problematisch worden.

Amerikaanse militaire functionarissen hebben gezegd dat ze ongeveer 60 dagen na de verkiezingen met de terugtrekking van gevechtstroepen beginnen. Die terugtrekking moet in augustus zijn voltooid. De rest van de Amerikaanse troepen moet voor 1 januari 2012 weg zijn.

Koerdische politici hebben de laatste dagen eveneens gevraagd om wijziging van de verkiezingswet, maar hadden nog geen stappen ondernomen. Zij willen eveneens een betere vertegenwoordiging in het parlement. (Reuters, AP, AFP)