Urk krijgt toch wind-molenpark

Het kabinet zet de bouw van een omstreden windmolenpark bij Urk door. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) stelt er ruim een miljard euro subsidie voor beschikbaar, schreef zij gisteren in een brief aan de Kamer.

Het plan voorziet in de bouw van tachtig tot honderd windmolens. Deze komen deels op het land en deels dichtbij de oever in het IJsselmeer te staan. Het moet het grootste Nederlandse windmolenpark op land worden. Het park levert 429 megawatt groene stroom voor 400.000 huishoudens.

De gemeente Urk vindt dat de „welhaast megalomane omvang” van het park het historische gezicht van het voormalige eiland vernietigt.

De initiatiefnemers, bedrijven en een aantal lokale ondernemers verenigd in de Koepel Windenergie Noordoostpolder, hebben de vergunningen inmiddels aangevraagd. Minister Van der Hoeven is van plan deze te honoreren.

Woordvoerder Leen van Loosen van het actiecomité Urk Briest, dat tegen het windmolenpark ageert, kondigt aan in verweer te gaan bij de Raad van State. Hij zegt dat er veel rendabeler manieren zijn om duurzame energie op te wekken. Bovendien voldoet het park volgens hem niet aan de geluidsnormen en staat de veiligheid van de dijken door de bouw ter discussie.

Van der Hoeven verklaarde gisteren dat ze de positie van Urk wil „meewegen” en daarbij aan de belangen van de gemeente „deels tegemoet” wil komen. „Maar het belang van duurzame energie gaat voor.”