Typisch de jaren nul op een rijtje

Een speelse inventarisatie van wat het aflopende decennium tot ‘typisch jaren nul' maakt, is te volgen op de nieuwe, niet-commerciële website www.top50vandejarennul.nl

The new red iPod nano on display at the Fifth Avenue Apple store in New York City on Friday, October 13, 2006. Apple announced a new red iPod nano, created by U2 lead singer Bono to help in the fight against AIDS in Africa. Photographer: Adam Rountree/Bloomberg News. BLOOMBERG NEWS

Nog 44 dagen en de jaren nul zijn ten einde. Dan is het 31 december 2009, en om middernacht beginnen dan de jaren tien.

Serieus wereldwijd aftellen, zoals het geval was eind 1999 toen het millennium ten einde liep en de jaren 2000 begonnen – sommige mensen zijn er allergisch voor geworden.

Maar toch. Nostalgie is misschien een plaag en alles verdwijnt onherroepelijk in de muil van de geschiedenis, maar lijstjes blijven populair. Simon van den Berg, in het dagelijks leven onder meer theaterrecensent van Het Parool, was bij wijze van gezelschapsspelletje met vrienden eens op gaan sommen wat nu allemaal kenmerkend voor de jaren nul was, de jaren van 2000 tot en met 2009. „Het was eigenlijk meer een soort vossenjacht. Wat voor herkenbare zaken waren er in dit decennium te vinden, en wat zou je mee willen nemen, als herinnering daaraan naar het volgende decennium”, zegt hij. „En voor we het wisten zeiden we: laten we er een blog van maken. Ook heel jaren nul. En weblog beginnen.” En zo is dan, een paar dagen geleden, in alle stilte het speelse aftellen van de jaren nul begonnen, op www.top50vandejarennul.nl.

Elke dag wordt, zoals de site vermeldt, een trend, een persoon of een item die typisch jaren nul is, bekend gemaakt. Met een luchtige toelichting. „Zodat we goed voorbereid aan het nieuwe decennium kunnen beginnen.” Van den Berg heeft uit zijn vriendenkring een redactie samengesteld met cultuurjournalisten, trendwatchers, cabaretiers, ‘popkwizzers’. „Wie het allemaal zijn, is niet belangrijk, de bijdragen zijn anoniem”, zegt hij, in de hoop dat een beetje mysterie de aantrekkingskracht van zijn niet-commerciële site verhoogt.

Hij hoopt dat mensen dagelijks even het weblogboek bekijken, hoewel bezoekers niets kunnen toevoegen aan de top-50-lijst zelf: „Die staat al vast. Je kunt wel je reactie geven.” In het weekeinde is het anders. Dan worden lijstjes gepubliceerd die je kunt aanvullen, van bijvoorbeeld mensen of zaken die ook al in de jaren negentig nadrukkelijk aanwezig waren, en in de jaren nul nog groter gegroeid zijn, zoals Oprah Winfrey: 90’s: talkshow queen; 00’s: Almighty Godmother of the Universe.

Maar, zoals gezegd, de jaren nul top-50 ligt al vast. Zes dagen geleden is het aftellen begonnen. Tot nu is dit al aan de lijst toegevoegd:

– Onze uitbundige koffiecultuur, kernachtig omschreven als: Double tall decaf soy milk caramel latte machiatto met extra schuim to go.

– Uggs, Crocs en ander schaamteloos schoeisel. (Uggs zijn Australische, schapenleren sloflaarzen).

– Voetbaltrainer Guus Hiddink, die aan een wereldcarrière begon in de jaren nul.

– Nederhop, hiphopmuziek van Lange Frans en Baas B. en anderen zoals, niet genoemd, De Jeugd van Tegenwoordig.

– Wikipedia, de door gebruikers zelf gemaakte internetencyclopedie („het schrikbeeld van onderwijzers en bibliothecarissen”, aldus de site) met een paar zeer interessante weetjes (exploderende walvissen en het spel boterhammen).

– Grand Theft Auto, het computerspel waarbij je zelf een ‘gangsta’ kunt zijn.

Voorspelling: ook de broekzak jukebox, de iPod zal als typisch jaren nul op de lijst komen.

– En Balkenende natuurlijk.

    • Paul Steenhuis