Sara Kroos is keihard 'bijna 40'

Cabaret Boheems, door Sara Kroos. Gezien: 17/11 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 27/5. Inl. www.sarakroos.nl***

Er hangen zestien lampionnen boven het podium waar Sara Kroos op staat. Het is feest, bezweert ze ons, en het is overal al begonnen – ook voor wie nu nog in een andere werkelijkheid verkeert of zelfs allang is gestopt het nog leuk te hebben.

Zelf straalt ze in elk geval uit dat dit een feestelijk programma moet worden, met verhalen en liedjes. Minder verhalen dan tot dusver en heel wat meer liedjes. Vandaar ook de vier muzikanten om haar heen, die onder leiding van Martijn Breebaart een stevig popfundament onder haar optreden leggen.

Boheems is haar vijfde programma in negen jaar tijd. „Ik ben 28”, verklaart Sara Kroos „Ik loop keihard tegen de veertig. Vóór ik het weet, ben ik van jullie leeftijd”.

De titel verwijst naar een scène over een kwakzalver op een Boheems dorpsplein die anno 1889 een visioen ontvouwt over het lot dat kwaliteiten als romantiek, vrijheid en moed in de toekomst zal treffen.

Erg sterk werkt ze dat thema verder niet uit, maar de boodschap is duidelijk: als we niet uitkijken, verdwijnt al dat moois uit ons leven. Om plaats te maken voor de sleur die Kroos zo beeldend onder woorden kan brengen. „Goesting in reuring” is haar vaak herhaalde alternatief. En ze zingt, in een van haar liedjes: „Ontdek me van voor af aan.”

Die romantische en levenslustige liedjes zetten ditmaal de toon. Dat maakt Boheems minder uniek dan de vorige vier, toen Kroos uitblonk in openhartige conferences over menselijke gedragingen. Er is nu dus ook minder te lachen. Maar ze laat wel zonneklaar zien dat ze dit programma uit volle overtuiging – en met groot enthousiasme – heeft gemaakt.

    • Henk van Gelder