Rappionier Derek B overleden

Het was een klassiek schisma dat rapper Derek B (Derek Boland), die dit weekend in Londen op 44-jarige leeftijd stierf door een hartaanval, zijn carrière kostte. De eerste Britse rapper die in 1988 in eigen land de tv haalde, was niet Brits genoeg voor de Britten, en teveel Brits voor Amerika. Hij was hiphoppionier tegen wil en dank.

De in Londen geboren en gestorven Derek B was dj voor piratenstations. Hij werkte aan een compilatie Amerikaanse hiphoptracks, kwam een nummer tekort en nam toen onder pseudoniem EZQ zelf een nummer op, Rock The Beat. Daardoor was hij een van de eerste rappers ooit in BBC-programma Top Of The Pops en was internationaal een openingsact voor grote rapnamen als Run DMC en Public Enemy. Met Good Groove en Bad Young Brother scoorde hij twee hits. De Britse rapper Ty zei deze week tegen BBC dat Derek B “de deur openbrak” toen rapmuziek nog niet geaccepteerd was in de mainstream.

De muziek van Derek B – die in 1988 het album Bullet From A Gun uitbracht – klonk als die van de Amerikanen waar hij mee optrad; stevige, rauwe drumbreaks, scratches die werken als pittige riffs en van James Brown geplukte samples. In zijn teksten kwamen zijn Britse wortels terug. In Bad Young Brother vergeleek hij de samenwerking met zijn dj met die tussen Lennon en McCartney.

    • Saul van Stapele