Piraten Somalië laten Spaans vissersschip gaan

Somalische piraten hebben gisteren een Spaans vissersschip laten gaan dat zij op 2 oktober gekaapt hadden. Alle 36 opvarenden van de tonijntrawler Alakrana, onder wie zestien Spanjaarden, zijn „gezond en wel”, verklaarde de Spaanse premier Zapatero.

De Spaanse regering wilde niet reageren op berichten dat er losgeld is betaald. Verschillende persbureaus meldden eerder dat de piraten een bedrag van 3,3 miljoen tot 4 miljoen dollar hadden gekregen.

De verwikkelingen rond de Alakrana worden door het Spaanse publiek en de media met grote belangstelling gevolgd. De Spaanse justitie vervolgt twee piraten die hebben meegeholpen bij het kapen van de Alakrana. De twee werden opgepakt toen ze een paar dagen later van de Alakrana naar het Somalische vasteland wilden varen. De piraten op de tonijntrawler dreigden daarop de 36 opvarenden te doden als hun gearresteerde collega’s niet zouden vrijkomen.

Dat dreigement hebben de piraten dus niet uitgevoerd. Wel werd gisteren bekend dat Spanje de twee opgepakte piraten versneld wil berechten, waarschijnlijk om hen ook snel weer terug te kunnen sturen naar Somalië. Als de twee worden vrijgesproken, zullen ze Spanje worden uitgezet. Worden ze veroordeeld, dan kunnen ze waarschijnlijk hun straf uitzitten in Somalië.

De Spaanse justitie kwam de afgelopen weken onder druk te staan om tegemoet te komen aan de eisen van de piraten. Familieleden van de gegijzelde zeelieden riepen de autoriteiten met emotionele verklaringen op om de twee gearresteerde piraten vrij te laten.

Gisteren werd ook bekend dat Somalische piraten een tanker hebben gekaapt met aan boord 28 Noord-Koreaanse opvarenden. (AP, AFP, BBC)