Onderzoek Iran naar verdachte dood arts

De Iraanse rechterlijke macht gaat de dood van een 26-jarige dienstplichtige arts onderzoeken, die diende in een gevangenis waar drie anti-regeringsdemonstranten deze zomer onder verdachte omstandigheden stierven, zo hebben de Iraanse media gisteren gemeld.

Een parlementaire onderzoekscommissie komt binnenkort met een rapport over de Kahrizak-gevangenis, aldus het staatspersbureau IRNA. Het geïmproviseerde detentiecentrum werd in juli gesloten op bevel van opperste leider ayatollah Ali Khamenei, die vond dat de omstandigheden beneden de maat waren.

Kahrizak staat centraal in een zeldzaam onderzoek naar politiegeweld na de dood van Mohsen Rouholamini, de zoon van een voormalige hoge ambtenaar. Volgens de autoriteiten zijn hij en twee andere gevangenen gestorven aan hersenvliesontsteking, maar volgens Rouholamini’s vader is zijn zoon doodgemarteld.

Volgens anti-regeringswebsites had de nu overleden arts, Ramin Pourandarjani, Rouholamini behandeld. Tevens had hij getuigd voor een parlementaire commissie die de onrust na de presidentsverkiezingen van 12 juni onderzoekt. Volgens de websites was Pourandarjani een week vastgezet in een politiecel, om hem te dwingen niet langer te praten over zijn ervaringen in de gevangenis.

Tijdens een ontmoeting met de commissie openbaarde Pourandarjani „details van de misdaden die zijn gepleegd in Kahrizak, inclusief de dood van Rouholamini”, aldus de website mowjcamp.net. Volgens vrienden van de arts die op de website worden aangehaald, vreesde hij voor zijn leven na de bijeenkomst.

Pourandarjani stierf volgens de officiële lezing in zijn slaap na een hartaanval in de kazerne van het medisch centrum van de politie van Teheran, waar hij de laatste dagen van zijn 19 maanden lange dienstplicht vervulde. Parlementariërs noemden dit „zeer verdacht”, volgens IRNA.