OM: Julio P. vloog passagiers

De Nederlands-Argentijnse Transavia-piloot Julio P. heeft niet alleen straaljagers bestuurd tijdens de Argentijnse dictatuur, maar ook vliegtuigen waarmee passagiers konden worden vervoerd.

Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) uit informatie afkomstig van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Volgens een woordvoerder van het landelijk parket van het OM heeft P. tot 1980 vliegtuigen bestuurd die geschikt zijn voor passagiersvervoer.

P. werd in september van dit jaar gearresteerd op verzoek van Argentinië, dat hem wil vervolgen voor deelname aan de zogenoemde dodenvluchten. Tijdens deze vluchten, die plaatsvonden ten tijde van de militaire junta (1976-1983), werden tegenstanders van het regime levend boven de oceaan uit vliegtuigen gegooid.

P.’s advocaat Gerard Spong zei eerder dat zijn cliënt alleen straaljagers had bestuurd in Argentinië. Volgens Spong zou P. destijds niet eens in staat zijn geweest passagierstoestellen te besturen. Die vaardigheid zou hij pas later hebben geleerd. Met deze informatie trachtte Spong aan te tonen dat P. niet actief kan zijn geweest als piloot tijdens de dodenvluchten.

Vandaag zou door de Haagse rechtbank een verzoek van Spong om inzage in de gegevens worden behandeld, maar dat is vier weken uitgesteld. P. heeft voor een Spaanse rechtbank zijn betrokkenheid ontkend. P. zit nog vast in Spanje, waar hij werd aangehouden.

In januari beslist een Madrileense rechter of het Argentijnse verzoek om P. uit te leveren wordt gehonoreerd. Spong probeert de Nederlandse overheid te dwingen ook te vragen om de uitlevering van de piloot. In dat geval zou de Madrileense rechter de twee uitleveringsverzoeken tegen elkaar moeten afwegen. Nederland lijkt niet van zins te vragen om de uitlevering van P. Het OM heeft de piloot met opzet niet in Nederland gearresteerd, onder meer om de uitleveringsvraag te ontwijken.