Niets wijst erop dat de goudprijs de recordhoogte al heeft bereikt

Goud verschilt in diverse opzichten van andere grondstoffen. Toch hangt de goudprijs van dezelfde drie factoren af als die van olie of tarwe: aanbod, vraag en financiële omstandigheden. Alles bij elkaar zou de prijsstijging van 20 procent sinds augustus wel eens pas het begin kunnen zijn.

De productie van de goudmijnen bedroeg in 2008 2.414 ton, wat een waarde vertegenwoordigt van 88 miljard dollar. Er zal dit jaar meer goud worden gedolven, maar vanaf 2010 juist minder. Het duurt jaren voordat nieuwe mijnen op stoom komen. Het recyclen van in juwelen verwerkt goud en de officiële goudverkopen door overheden vertegenwoordigden in 2008 een waarde van 40 miljard dollar, maar het is onwaarschijnlijk dat deze bronnen nog veel meer zullen opleveren.

India heeft zich zelfs als koper gemanifesteerd. Het land kocht 200 ton goud van het Internationale Monetaire Fonds. Als China zou besluiten om 10 procent van zijn reserves van 2.300 miljard dollar in goud om te zetten, zou het land tegen de huidige prijs de volledige productie van bijna drie jaar moeten opkopen.

Zo’n grote stap is niet erg waarschijnlijk, maar kleinere verschuivingen, zoals minder goudverkopen door centrale banken, zijn voldoende om de prijs op te stuwen, zolang de vraag stevig blijft, en dat is wél waarschijnlijk. De lange periode waarin geld zeer goedkoop is, hoeft het monetaire systeem niet te ondermijnen, maar veel mensen vrezen dat wel. Sommigen zullen daarom meer goud kopen, voor het geval dat. Nu de rendementen op staatsobligaties zo laag zijn, lijkt goud een goedkope verzekering.

De financiële omstandigheden zijn gunstig voor alle grondstoffen, inclusief goud. De rente is laag en de banken zijn eerder bereid om beleggers en speculanten te steunen dan om geld uit te lenen aan bedrijven en consumenten. Bovendien lijken grondstoffen een goede belegging in een tijd van ongekende monetaire en fiscale stimulansen en in een wereld van nog steeds aanzienlijke onevenwichtigheden.

Als geld makkelijk verkrijgbaar is en de vraag veel sneller stijgt dan het aanbod, kunnen de prijzen exploderen. In de achttien maanden tussen juli 1978 en januari 1980 steeg de goudprijs van 185 dollar per ounce naar 850 dollar per ounce (2.400 dollar in hedendaagse termen). En de rente was destijds veel hoger dan nu. Een vergelijkbare prijsstijging nu zou de goudprijs op meer dan 5.000 dollar per ounce brengen.

Martin Hutchinson

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Martin Hutchinson