Nederland kort

Ouders leerlingen gymnasium mogen bestuur veranderen

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De ouders van de 800 leerlingen van het Gymnasium Celeanum in Zwolle mogen, samen met het personeel, kiezen of de school van bestuur verandert. Het huidige bestuur, Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ), geeft toestemming. Een groep ouders wil overstappen naar de Onderwijsstichting Zelfstandige Gymnasia (OSZG), omdat het Celeanum jaarlijks 4 procent van het budget afstaat aan OOZ, in ruil voor diensten als personeelszaken, marketing en ict. Het geld dat overblijft als de school daar niet aan bijdraagt, zegt Peter Kok namens de ouders die weg willen, kan terug naar de klas. „Daardoor kunnen we de kleine klassen op het Celeanum behouden.” Bijzonder hoogleraar onderwijsrecht Zoontjens vindt een overstap van het Celeanum „reden tot zorg”. „Dit zou de deur open kunnen zetten voor andere ouders. Als de meerderheid van de ouders op een katholieke school islamitisch is, mag de school dan ook islamitisch worden?”

Na 14 jaar opgepakt voor dubbele moord

Door een onzer redacteuren

Leeuwarden. Een 56-jarige man die een straf moest uitzitten van achttien jaar voor een dubbele moord op een echtpaar uit Sneek, is na veertien jaar aangehouden. De voortvluchtige man verbleef illegaal in Maleisië. De van oorsprong Singaporese man, die de Nederlandse nationaliteit heeft, werd op 15 september 1995 aangehouden voor de moord op Jim en Jannie Schuiten in Sneek. Hij mocht zijn rechtszaak in vrijheid afwachten Toen hij in 1996 werd veroordeeld tot vijftien jaar, was hij verdwenen. Het gerechtshof verhoogde de straf in 1997 naar achttien jaar. Verschillende politieonderzoeken naar de verblijfplaats van de man leverden niets op.

Bussemaker behoudt abortusklinieken

DEN HAAG. Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) subsidieert het Amsterdam Centrum voor Seksuele Gezondheid en de Oosterparkkliniek, twee Amsterdamse abortusklinieken die failliet dreigen te gaan. Dat heeft Bussemaker de Tweede Kamer gisteren laten weten. Hoeveel ze in de klinieken steekt, maakte Bussemaker niet bekend. ACSG en de Oosterparkkliniek willen volgend jaar opgaan in één kliniek. (ANP)

Veel klachten over de ov-chipkaart

AMSTERDAM. De ombudsman voor het openbaar vervoer, OV Loket, heeft van reizigers in de eerste negen maanden van dit jaar bijna achthonderd klachten over de ov-chipkaart binnengekregen. Dat heeft de organisatie gisteren laten weten. Volgens OV Loket werken de vervoersbedrijven te weinig samen en is de chipkaart „versnipperd” en „ondoordacht” ingevoerd. Verantwoordelijk staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat, CU) dringt er bij OV Loket op aan om de vervoerders sneller te informeren over binnengekomen vragen en kritiek. (ANP)

Politie doorzoekt panden in Brabant

BREDA. De politie heeft gisteren op twaalf plaatsen in Noord-Brabant, Zuid-Holland en België huizen en bedrijfspanden doorzocht in verband met een groot financieel rechercheonderzoek dat al maanden loopt. Er werden diverse administraties in beslag genomen. Vijf personen werden aangehouden wegens verboden wapenbezit. Bovendien vond de politie grote hoeveelheden contant geld en enkele exclusieve auto’s. Aan de actie deden 140 agenten mee. (ANP)